Jordbruk EU Marknad

EU-länderna beviljade stöd
till Irlands nötsektor

EU:s medlemsländer har godkänt kommissionens förslag att betala 50 miljoner euro ur EU-kassan till irländska köttproducenter. Regeringen i Dublin får fördubbla beloppet till maximalt 100 miljoner euro med ett nationellt påslag.

Kommissionen vill därigenom uttrycka sin förståelse för de speciella svårigheterna som Irlands nötproducenter upplever. På marknaden råder stor osäkerhet med dramatiska prisfall, heter det i motiveringarna.

Stödet till Irland har motiverats med landets svåra situation i samband med ovissheten om effekterna av en eventuell Brexit. Kommissionen konstaterar att omkring hälften av Irlands export av nötkött går till Storbritannien.

Åtgärden är avsedd att motverka de allvarliga problem som har uppstått i en viktig, men känslig jordbrukssektor. Med denna åtgärd kan svårt drabbade producenter få direkt hjälp, samtidigt som sektorns lönsamhet kan garanteras, motiverar Hogan.

De irländska priserna på nötkött har de senaste månaderna fallit med upp till 19 procent. Enligt regeringens kalkyler förlorar sektorn 100 miljoner euro. Den irländska nötsektorn uppges vara extremt känslig, då hälften av exporten går till Storbritannien.

Osäkerheten kring Brexit har medverkat till att pressa priserna, vilket har försämrat de irländska producenternas situation. De irländska myndigheterna ska före utgången av juli lägga fram en plan för de kriterier som ska gälla för betalningarna.