Rec1 Img 0264
Livet på landet

Mumsiga rätter i väntan på våren

Grislägg i ugn

1 kg grislägg (2 st)

3 lagerblad

Rosmarinkvist

2 salviablad

1 msk fänkålsfrön

salt, peppar

1,5 dl vitt vin

2 äpplen

1 dl vatten

Bryn grisläggen på varje sida och sätt i en smord ugnsfast form i ugnen på 200 grader, stek ungefär en timme. Vänd bitarna några gånger under stekningen och sänk sedan värmen till 150 grader och stek en timme till. Sila av skyn och red av med vetemjöl. Servera med potatismos och kokt spenat.

Rec2 Img 0553
Surkål med bacon och korv

700 gr surkål

200 gr rökt sidfläsk

1 liten lök

1 msk olivolja

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk salt, peppar

valfri korv

Koka surkålen i 4 timmar. Finhacka löken och stek med sidfläsket skuret i kuber. Tillsätt sidfläsket och löken till surkålen och låt koka en halv timme till. Tillsätt rökt paprikapulver, salt och peppar och servera med stekt eller kokt korv.

Rec3 Img 0280
Lasagne med squash och purjo

1,7 kg squash

400 gr purjo

300 gr Brieost/annan vitmögelost

250 gr färska lasagneplattor

5 dl parmesan

2 msk ströbröd

2 msk pinjenötter

Hacka purjolök och squash i mindre bitar i en stor kastrull, tillsätt 1 dl vatten och låt koka i ca 30 min. Sila av 5 dl vätska för att användas till béchamelsåsen. Tillsätt salt och peppar i grönsaksröran.

Béchamelsås 

5 dl mjölk

5 dl spad från grönsakskoket

100 gr smör

1 dl vetemjöl

1 tsk muskotnöt

1 tsk salt, peppar

Smält smör och vispa ner mjölet, tillsätt grönskasspad och mjölk lite i gången och vispa hela tiden. Låt koka några minuter för att tjockna, tillsätt muskotnötpulver och salta och peppra. Blanda såsen med purjo-squash-röran.

Smörj en fyrkantig ugnsfast form och lägg 2 lasagneplattor på botten. Häll över ca 2 dl av purjo-squash-béchamel-såsen och tillsätt riven parmesan eller annan lagrad ost. Tillsätt bitar av vitmögelosten. Fortsätt med ett nytt lager av lasagneplattor och sås tills formen är fylld. På översta lagret tillsätter du riven parmesan, ströbröd och pinjenötter. Baka i ugnen i ca 30 minuter i 180 grader.

Rec4 Img 9619
Pasta med anksås på venetianskt vis

1 hel anka

50 gr smör

0,5 dl cognac

2 dl vitt vin

1 lök

2 kryddnejlikor

2 blad salvia

1 tsk rosmarin torkad

2 msk citronsaft

salt, peppar

Putsa ankan, ta bort benen och sätt bröstbitarna år sidan. Bryn benen i smöret och tillsätt rosmarin, salvia, cognac och vitt vin. Låt koka i ca 1,5 h. Ta bort köttet från benen och fräs tillsammans med lök i några minuter, sila av spadet och häll över, tillsätt citronsaft, salt och peppar och låt koka i ca 10 minuter. Mixa allt i en mixer till en slät sås.

Salta och peppra bröstbitarna och stek i en varm stekpanna med skinnsidan neråt i ca 12 minuter, sväng och stek ca 7 minuter på andra sidan. Ta bort brösten ur pannan och täck med folie. Koka pastan enligt anvisning. Blanda den uppvärmda såsen med pastan och skiva upp ankbrösten och lägg på pastan.