Grislägg i ugn
1 kg grislägg (2 st)
3 lagerblad
Rosmarinkvist
2 salviablad
1 msk fänkålsfrön
salt, peppar
1,5 dl vitt vin
2 äpplen
1 dl vatten
Bryn grisläggen på varje sida och sätt i en smord ugnsfast form i ugnen på 200 grader, stek ungefär en timme. Vänd bitarna några gånger under stekningen och sänk sedan värmen till 150 grader och stek en timme till. Sila av skyn och red av med vetemjöl. Servera med potatismos och kokt spenat.
Surkål med bacon och korv
700 gr surkål
200 gr rökt sidfläsk
1 liten lök
1 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt, peppar
valfri korv
Koka surkålen i 4 timmar. Finhacka löken och stek med sidfläsket skuret i kuber. Tillsätt sidfläsket och löken till surkålen och låt koka en halv timme till. Tillsätt rökt paprikapulver, salt och peppar och servera med stekt eller kokt korv.
Lasagne med squash och purjo
1,7 kg squash
400 gr purjo
300 gr Brieost/annan vitmögelost
250 gr färska lasagneplattor
5 dl parmesan
2 msk ströbröd
2 msk pinjenötter
Hacka purjolök och squash i mindre bitar i en stor kastrull, tillsätt 1 dl vatten och låt koka i ca 30 min. Sila av 5 dl vätska för att användas till béchamelsåsen. Tillsätt salt och peppar i grönsaksröran.
Béchamelsås
5 dl mjölk
5 dl spad från grönsakskoket
100 gr smör
1 dl vetemjöl
1 tsk muskotnöt
1 tsk salt, peppar
Smält smör och vispa ner mjölet, tillsätt grönskasspad och mjölk lite i gången och vispa hela tiden. Låt koka några minuter för att tjockna, tillsätt muskotnötpulver och salta och peppra. Blanda såsen med purjo-squash-röran.
Smörj en fyrkantig ugnsfast form och lägg 2 lasagneplattor på botten. Häll över ca 2 dl av purjo-squash-béchamel-såsen och tillsätt riven parmesan eller annan lagrad ost. Tillsätt bitar av vitmögelosten. Fortsätt med ett nytt lager av lasagneplattor och sås tills formen är fylld. På översta lagret tillsätter du riven parmesan, ströbröd och pinjenötter. Baka i ugnen i ca 30 minuter i 180 grader.
Pasta med anksås på venetianskt vis
1 hel anka
50 gr smör
0,5 dl cognac
2 dl vitt vin
1 lök
2 kryddnejlikor
2 blad salvia
1 tsk rosmarin torkad
2 msk citronsaft
salt, peppar
Putsa ankan, ta bort benen och sätt bröstbitarna år sidan. Bryn benen i smöret och tillsätt rosmarin, salvia, cognac och vitt vin. Låt koka i ca 1,5 h. Ta bort köttet från benen och fräs tillsammans med lök i några minuter, sila av spadet och häll över, tillsätt citronsaft, salt och peppar och låt koka i ca 10 minuter. Mixa allt i en mixer till en slät sås.
Salta och peppra bröstbitarna och stek i en varm stekpanna med skinnsidan neråt i ca 12 minuter, sväng och stek ca 7 minuter på andra sidan. Ta bort brösten ur pannan och täck med folie. Koka pastan enligt anvisning. Blanda den uppvärmda såsen med pastan och skiva upp ankbrösten och lägg på pastan.