Ohållbart att inte få sälja produkter av säl

Att inte få sälja produkter av säl går emot principerna om hållbar användning av naturresurser och emot sunt förnuft. Det konstaterade Ålands riksdagsledamot och svenska riksdagsgruppens vice ordförande Mats Löfström i onsdagens plenum, då en lagändring som reglerar EU-förbudet mot försäljning av sälprodukter debatterades i riksdagen.

SLC - Markpris
Livlig handel med åker och skog

I fjol gjordes 674 åkerköp på mer än 2 hektar. Detta är 20 procent mer än år 2018. Flest köp gjordes i Södra Österbotten, totalt 126, enligt uppgifter från Lantmäteriverket.

SLC - Dsc 2766
Första österbottniska hållbarhetsveckan arrangeras i september

Österbotten får sin första hållbarhetsvecka 21-27 september. Ambitionen är att skapa grogrund för vidare utveckling av regionalt hållbarhetsarbete genom presentationer av aktörer, nätverksbyggen och konstruktiva diskussioner.

SLC - Vaghandboken
Handbok om enskilda vägar har utkommit

SLC ger ut väghandboken Förvaltning av enskilda vägar som hjälp för väglagens förtroendevalda och dem som är intresserade av frågor om enskilda vägar.

Banklandskapet ritas om också i Nyland

LF berättade för ett par månader sedan om förändringar i nätverket av bankkontor på den åboländska landsbygden. Nu sker det också förändringar i Nyland.

Allt fler väglag får pengar för reparation av enskilda vägar

Enligt Simo Takalammi från Vägföreningen i Finland finns det för närvarande pengar att dela ut till de snabbaste enskilda väglagen. I statsbudgeten har anvisats anslag på 20 miljoner euro för understöd till enskilda, det vill säga privata, vägar.

SLC - Naturvardslagen Mats
Viktigt att SLC-medlemmarna engagerar sig i revidering av naturvårdslagstiftning

Revideringen av naturvårdslagstiftningen har nu inletts. I det inledande skedet ordnas ett samråd där allmänheten har möjlighet att framföra synpunkter. Utöver revideringen av naturvårdslagen och naturvårdsförordningen kommer en ny lag att beredas om ersättning av skador orsakade av arter som fridlysts med stöd av naturvårdslagen. Dessutom ska förfarandet för ekologisk kompensation utvecklas.

SLC - Mergus
Oro för sämre färjetrafik i Åboland

Odlare i Houtskär: Fler försämringar kan vara dödsstöt för inflyttningen.

SLC - Genee4
Planera generationsväxlingen i god tid

Årets generationsväxlingskurser har lockat många deltagare i Österbotten. Ett bevis för jordbrukarna som ger över till en ny generation verkligen vill göra det på rätt sätt. Viktigaste rådet? Börja planera i god tid.

SLC - Lplan1
Ta del av landskapsplanen innan det är för sent

Fram till den sista januari är Österbottens landskapsplan 2040 framlagd till påseende. Fram till det kan allmänheten lämna in anmärkningar om förslagen. I måndags fick markägare information om vikten av att ta del av planen som har direkt inverkan på markanvändningen.

Bredbandsstödet får fortsättning

Kommunikationsministeriet börjar bereda en fortsättning av det statliga stödet för utbyggnaden av bredband. Det är meningen att det nya stödprogrammet ska inledas 2021.

SLC - Janrec 1
Smakliga recept för januari