Vaxthus
Guy och Ragni Isaksson går i pension efter 40 år av växthusodling på Houtskär. Nu erbjuds en unik chans att ta över deras verksamhet. FOTO: Privat
Jordbruk Livet på landet

Kom till Houtskär och odla tomat!

Mitt i Åbolands skärgård väntar 4.500 kvadratmeter växthus och en trogen kundkrets på en äventyrslysten köpare med starkt intresse för växthusodling. Trots att försäljningen ökat de senaste åren har paret Isaksson bestämt sig för att gå i pension, efter 40 år i branschen.

Nu erbjuds en unik chans att ta över 4.500 kvadratmeter blockväxthus i Åbolands skärgård. Guy och Ragni Isaksson på Houtskär lägger ner sin verksamhet efter 40 år, och deras trogna kundkrets hoppas på en ivrig efterträdare.

– Vi börjar ha åldern inne och inser att man kanske kunde ha några dagar ledigt, säger Guy Isaksson, 72 år.

Paret Isaksson inledde växthusverksamheten år 1980 och har bland annat odlat tomater, gurka och paprika samt drivit en gårdsbutik på Houtskär. De två växthus som nu är till försäljning byggdes 2007 och 1990, och är 1.600 och 2.900 kvadratmeter stora.

Lönsam odling

– Tidigare odlade vi året runt, men de senaste åren har vi bara odlat på sommaren. Det har varit lönsamt och förra sommaren ökade hemförsäljningen med 30 procent jämfört med åren innan.

Mera turister och större inflyttning till trakten är enligt Isaksson det positiva i det negativa som coronapandemin fört med sig.

– Vi har haft en fin och trogen kundkrets som ringt och undrat var de nu ska köpa sina närodlade tomater. I gårdsbutiken har vi också sålt till exempel potatis och andra lokala produkter.

Isakssons har dessutom sålt tomater till större butiker i Åbo.

– De blev besvikna när vi inte hade så stora mängder att leverera i år. Men vi drog ner på produktionen eftersom vi redan i fjol bestämde oss för att lägga ner verksamheten efter den här säsongen.

Intresse för växthusodling efterlyses

Nu hoppas paret Isaksson på en lämpligt äventyrslysten köpare med ett starkt intresse för växthusproduktion. De kan även bistå med råd och hjälp om det behövs.

– Säkert hade det varit enklare att sälja om vi bott i Österbotten, säger Guy. ”Kom till Houtskär och odla tomat” är kanske inte den bästa reklamfrasen, men det finns klart en nisch. Med systemet vi använt oss av vill jag påstå att det dessutom är ganska lönsamt.

Skärgårdslivet får man på köpet – något Guy och Ragni nu hoppas hinna njuta av.

– Jag är yrkesmotionär och skida långlopp är något jag ser fram emot, säger Guy. Vi har 13 barnbarn också så nu hinner vi ta emot dem på somrarna.

För den som tar över växthuset väntar en ny livsstil och en stor möjlighet för en liten summa, så som Isakssons gårdsbutik summerar det på sin Facebook-sida. Där finns även en video av de båda växthusen.