Img 8829
Det går bra nu. Men för några år sedan gick Kristian Härtull i Vörå igenom en period då mycket i livet och vardagen kändes tungt och hopplöst. När tankarna började bli alltför negativa kontaktade han Susann Rabb för att diskutera och ventilera.
Jordbruk Livet på landet

Kristian fick hjälp av
”Ta hand om bonden”

Den stödjande verksamheten ”Ta hand om bonden” får tack vare fortsatt statsfinansiering en förlängd verksamhetstid med ytterligare två år. Susann Rabb, projektarbetare för den finlandssvenska regionen, är nöjd med beslutet.
– Det har visat sig att det ute på fältet finns ett väldigt stort behov av de tjänster som verksamheten erbjuder.

Verksamheten som drivs av Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, har funnits till för bönderna sedan början av 2017. Nu förlängs den en tredje gång och kommer att fortgå till slutet av 2022.

När tjänsten introducerades fanns det ett stort och uppdämt behov i hela landet. Susann Rabb berättar att tjänsten redan från början har utnyttjats väldigt flitigt på Åland och i Österbotten.

Under det senaste året har hon också märkt av en betydande uppgång i Nyland och Åboland.

Alla fall är unika, det finns ingen medelmall.

– Vi är alla individer och här blir människan och gården verkligen sedd för vad den är, säger hon. Allt är individuellt anpassat.

Susann har tidigare jobbat som granskare och rådgivare och då kommit i kontakt med många bönder runtom i Svenskfinland, ofta har de diskussioner som då förts kommit att handla om andra saker.

Eftersom hon själv är uppvuxen på en gård där det funnits både grisar och rävar och numera hästar har hon en inblick i vad bondelivet går ut på. Sedermera har hon tagit över sina föräldrars gård – idag en mindre gård inriktad på spannmålsodling – som hon driver vid sidan av LPA-jobbet.

– Jag har den genuina förståelsen för lantbruk och jag är glad att jag vet precis vad bönderna pratar om, konstaterar hon.

Img 8864
– Det var många mycket tråkiga och otrevliga saker som hände dig, säger Susann åt Kristian. Många tunga händelser sammanföll och har man det tungt från förr blir det ännu tyngre. Men du har vänt dina problem till något bra och nu är den där svåra tiden förbi.

Tunga perioder och negativa tankar

En av dem som har använt sig av Ta hand om bonden-tjänsten är grisfarmaren Kristian Härtull i Vörå. När mycket i livet och vardagen under en tid kändes tungt och hopplöst och tankarna blev alltför negativa beslöt han sig för att kontakta Susann.

– Det var under en period då slakterierna sänkte priserna, vädret var problematiskt och jag hade väldigt mycket jobb, säger han. När man pratar med andra bönder blir det lätt en negativ jargong, då alla är i samma situation och man mest pratar om hur dåligt det går. Då är det bra att det finns någon utifrån att prata och ventilera med, annars blir det fort tungt.

– Lantbruket är en sådan bransch att det alltid finns något att oroa sig över, inflikar Susann. När slakterierna sänker priserna sänker de också motivationen hos bönderna. Prissättningen är inget de själva kan påverka. Sedan finns det många EU-regler att uppfylla och ibland tillkommer det dåligt väder på det.

Kristian säger att han med Susann kunnat prata om mera känsliga saker, om sådant man inte tar upp med kollegerna.

– Kanske har folk överlag svårt att be om hjälp när problemen hopar sig för att man skäms lite, funderar Kristian. Många tänker att man ska klara av det själv. Men man ska absolut ta kontakt med Susann om det är något man går och grubblar över, för det finns hjälp att få. Att gå och vänta och gräva ner sig i sina tankar hjälper inte.

Susann berättar att många som ringer inleder med orden: ”Jag vet inte vad jag ska säga”.

– Men, konstaterar hon, det måste man inte alltid veta. Det är min uppgift att guida samtalet så att problemen utkristalliserar sig. I många fall är det ett specifikt problem, men det kan också vara många saker som har nästlat in sig i varandra och som gör det svårt för en person att se klart på situationen.

Img 8899
– Man kan alltid ringa mig, även när det inte är kris, säger Susann Rabb som har arbetat med Ta hand om bonden-verksamheten sedan starten 2017. Ibland vill man kanske fundera igenom sin situation för att försöka hitta olika alternativ och möjligheter på hur man kan gå tillväga i sin verksamhet.

Genuint intresserad

Susann menar att Kristian är ett fint exempel på hur man vidareutvecklar en svår situation och kommer vidare.

– Det var många mycket tråkiga och otrevliga saker som hände dig, säger hon och ser på honom. Många tunga händelser sammanföll och har man det tungt från förr blir det ännu tyngre. Men du har vänt dina problem till något bra och nu är den där svåra tiden förbi.

Båda är eniga om att man måste ha ett genuint intresse för att som heltidsbonde med djurgård orka hålla på med sin verksamhet.

– Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte gjorde det här, säger Kristian som tog över sina föräldrars gård för mer än tjugo år sedan. Man måste ha ett intresse och en tro på att det ska gå fastän det är tungt ibland. Annars orkar man inte med den press som det innebär.

– Att du har bestämt dig för att satsa har gett gott resultat, konstaterar Susann. Nu har du en framgångsrik och fin produktion med välmående grisar som växer bra och det har du själv åstadkommit. Det jag kunde stödja dig med när du tvekade inför om du skulle fortsätta eller inte var att jag såg hur du är en person som verkligen brinner för det du gör.

Närvarande och ödmjuk

Susann säger att hon alltid har varit en sådan person som folk har lätt att öppna sig för.

– Jag får ofta frågan om jag är psykolog när jag är ute på gårdarna. Det kanske ger en antydan om att vi har ganska djupa diskussioner.

Men Susann är inte psykolog. Däremot kan hon guida bonden vidare till en sådan om det behövs, liksom att det vid ekonomiska svårigheter finns ekonomiska rådgivare att tillgå. Verksamheten har ett fungerande nätverk av yrkeskunniga personer som samverkar och hjälps åt för bondens bästa.

Att man kan ansöka om köptjänsteförbindelser via Ta hand om bonden/Susann och därmed gratis få möjlighet att vända sig till en psykolog eller terapeut uppskattas av många. Ibland räcker det dock med djupa och ingående samtal med Susann. Beslut om hur man går till väga beror på vilka behov som finns och vilken vilja man har.

– Jag är väldigt ödmjuk och det måste man vara när man åker ut till människor, säger hon. Det måste finnas en äkta närvaro, ett genuint intresse av vad personen berättar och det är väl därför jag har blivit så uppskattad.

Men fortsätter:

– Jag är ingen undermänniska som kan hjälpa alla. Lönsamheten inom branschen är beklagligt dålig, vilket gör att den ekonomiska situationen på många gårdar är ytterst utmanande.

Susann betonar att stödet från en god bank är en av de viktigaste länkarna i en bondes liv, speciellt i de fall som det handlar om stora investeringar och mycket lånade pengar.

– Tyvärr finns det fall där banken drar sig ur och när det händer blir det verkligen svårt att göra något åt saken. Hur mycket man än har viljan.

Kontakta Susann Rabb genom att ringa 050-3319056 eller skicka e-post: susann.rabb@mela.fi
Läs mer om verksamheten på LPA:s hemsida.

MÅ BRA-DAGAR 2020

• Under hösten arrangeras Må bra-dagar för lantbruksföretagare vid två tillfällen. I Lojo den 22 oktober för nylänningar och åbolänningar samt den 30 oktober i Vasa för österbottningar.
• Evenemangen är gratis för alla, måltid ingår.
• Anmälningen till evenemanget i Vasa pågår fram till den 14 oktober. Max 50 personer kan delta.
• Programmet är preliminärt. Ändringar kan ske på grund av coronaläget. 
• Hygienrekommendationer samt anvisningar om trygghetsavstånd kommer att hållas enligt direktiv från Institutet för hälsa och välfärd, THL. 
• Arrangörerna följer med hur situationen i Vasa utvecklar sig och enligt de begränsningar som bör efterlevas den 25 oktober avgörs huruvida evenemanget hålls eller inte. De som vill delta kan anmäla sig och om dagen måste inhiberas meddelar arrangörerna om det personligen åt alla anmälda.
• Program och anmälningslänk finns här.
• Märta Strömberg-Nygård, tel. 040-486 0909, marta.stromberg-nygard@mela.fi, och Susann Rabb, tel. 050-3319056, susann.rabb@mela.fi, svarar på eventuella frågor.