Ökat stöd till frivilliga sammanslagningar av jaktvårdsföreningar

Jord- och skogsbruksministeriet har anvisat Finlands viltcentral ett anslag på närmare 2,6 miljoner euro för statsunderstöd till jaktvårdsföreningar 2020. Anslaget är 10,5 procent större än året innan. Finlands viltcentral delar ut statsunderstödet till jaktvårdsföreningarna på basis av hur aktivt de bedriver sin verksamhet.

SLC - Vilt 1
Viltgården vill sälja jaktföreningarnas kött

Under en av jaktsäsongens sista dagar ordnade företaget Viltgården Premium Products Ab i Ingå en hjortjakt för inbjudna jägare och representanter för media. – Vi vill att konsumenterna ska upptäcka viltköttet som ett hållbart, etiskt och miljövänligt köttalternativ, men vi vill också påminna jaktföreningar och markägare om att vi finns till som en försäljningskanal för vilt, säger markägare och företagets grundare Tomas Landers på gården Marieberg i Ingå.

SLC - Vilt1
Här blir hjorten bratwurst

Projektet ”Välmående av vilt” sänker tröskeln för att få ut obesiktat viltkött på marknaden.

SLC - Salmo5
Drabbades av salmonella två gånger på tre år

Att ens husdjursproduktion drabbas av en sjukdom är ett hårt slag. Både ekonomiskt och psykiskt. Det är också stigmatiserande. Det vet Jonny och Anna Kronqvist, vars svinproduktion drabbats inte en – utan två gånger av salmonella inom loppet av tre år.

SLC - Ammuu Logo
Sarkamuseet ordnar fototävling för nötgårdar

Finlands lantbruksmuseum Sarka i Loimaa ordnar en fototävling för nötgårdar inom såväl mjölk- som köttproduktion. Meningen är att dokumentera hur nötgårdarnas vardag ser ut 2020 och bevara bilderna för kommande generationer.

Rådgivningen har hjälpt jordbrukarna att orka

Jordbrukarna har aktivt utnyttjat den ur EU:s landsbygdsfond EJFLU finansierade rådgivningen för att förbättra gårdarnas lönsamhet och konkurrenskraft eller utveckla sin kompetens i t.ex. klimat- och miljöfrågor, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Garv1
Här får både armar och ben jobba

I Kimito lär man sig traditionell skinngarvning och att ta tillvara allt på djuren.

SLC - Inga1
Planeringsfrågor sysselsätter markägare i Ingå

Det är en ansenlig mängd arbetstimmar som markägare i Ingå lagt ner på att följa med, fördjupa sig i, anmärka på och korrigera fel som uppstått under processen med att göra upp en ny generalplan.

SLC - Dsc 0107
Tio år som PR-figurer för bönderna

Ingen politik eller religion. Får, kaniner, kor och odling av många slag är det som gäller på Bondbloggen. Skribenterna bakom bloggen visar upp det som är en vanlig vardag för bonden av idag.

Älgbytet mindre än i fjol

Under älgjakterna säsongen 2019 fick man som byte drygt 52.000 älgar, vilket är cirka tio procent färre än föregående år. Älgbytet minskade mest i norra Finland, men även längst i söder, uppger Finlands viltcentral.

SLC - Vildsvinens Utbredning Och Antal Utifran Algjagarnas Uppskattningar I Slutet Av Jaktsasongerna 2016 2017 2018 Och 2019
Vildsvinsstammen har minskat – i år inleds GPS-märkning

Utifrån Naturresursinstitutets uppskattning håller vildsvinsstammen i Finland på att minska. I januari 2020 fanns det enligt beräkningarna cirka 1.400 vildsvin i Finland. Naturresursinstitutet inleder i år GPS-märkning av vildsvin i Sydöstra Finland. Avsikten är att kartlägga vildsvinens utbredning i vårt land.

Ohållbart att inte få sälja produkter av säl

Att inte få sälja produkter av säl går emot principerna om hållbar användning av naturresurser och emot sunt förnuft. Det konstaterade Ålands riksdagsledamot och svenska riksdagsgruppens vice ordförande Mats Löfström i onsdagens plenum, då en lagändring som reglerar EU-förbudet mot försäljning av sälprodukter debatterades i riksdagen.