Jordbruk Skogsbruk Livet på landet

Älgstammen minskade
ifjol med 8,5 procent

Enligt Naturresursinstitutets uppskattning av storleken på älgstammen var stammen efter jakten hösten 2019 ungefär 87.200 älgar. Jämfört med året innan var stammen 8,5 procent mindre.

Den högsta älgtätheten (över 4 älgar/1.000 ha) var vid den södra och sydvästra kusten och kusten i Bottniska viken söder om Vasa. Den lägsta älgtätheten (under 3 älgar/1.000 ha) var i Lappland. Söder om Lappland varierade älgtätheten i stort sett mellan 2,5 och 3,5 älgar/1.000 ha.

Kalvproduktionen ökade i flera områden i norra Finland, men minskade i flera områden i södra Finland. Områden där könsproportionen för vuxna älgar var högst 1,5 kor per tjur finns främst i sydvästra och södra Finland, de östligaste delarna av Finland och Lappland.

Älgstammens storlek och struktur i Finland uppskattades enligt älghushållningsområde utifrån uppgifter som rapporterades under älgjakten hösten 2019 i tjänsten Oma riista och på älginformationsskort. Älgsällskapen registrerade sina dagliga observationer och älgfångster under jakten och uppskattade storleken på den återstående älgstammen i det egna området efter jakten.

En lagstadgad anmälan om fångst gjordes av 5.507 sällskap. Älgobservationer registrerades av 5.335 sällskap, dvs. 97 procent av sällskapen.