SLC - Img 20190718 143703
Finländska matens dag firas 4.9: Uppmärksamma dagen med en banderoll!

Historiens första Finländska matens dag firades ifjol och även i år är alla finländare inbjudna för att uppmärksamma dagen fredagen den 4 september. Inom ramen för kampanjen uppmärksammas Gott från Finland-ursprungsmärket som ett kännetecken för finländsk mat.

Åländsk skördefest trots coronakrisen

Den världsomspännande coronapandemin har i år stoppat många stora publikarrangemang också i Finland, men Skördefesten på Åland ordnas i stort sett som planerat den 18-20 september.

SLC - Matskola Tiina Rinne
Matglädje för sexhundra barn på matskolorna

Matskolor för barn förverkligas av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runt om i landet. I matskolorna deltar närmare sexhundra barn.

SLC - Lemonadw1
Fredrik gör gammaldags lemonad med naturliga aromer

Havtorn, lingon, rönnbär och rabarber. Eller varför inte tjära, granskott, björksav och svartvinbärsblad? Smakerna är unika och råvarorna mestadels lokala när Fredrik Bäckstrand i Övermark, Närpes, sedan några år tillbaka tillverkar hantverkslemonad enligt gamla recept.

SLC - Timmerhus 1 Webben
Timrade stugan ska flyttas till havet

Med hjälp av barkspade, bandkniv och yxa timrar Jonas Lindvik från Mariehamn enligt traditionella metoder ett stockhus som snart ska bli familjens sommarstuga vid Ålands hav.

SLC - Thomas Blomqvist 1
Blomqvist anser att den nyländska landsbygden vinner på den aktuella SOTE-lösningen

Thomas Blomqvist (Sfp), minister för jämställdhet och nordiskt samarbete, anser att den nyländska landsbygden och vården för dem som bor där, vinner på den aktuella särlösningen med fem vårdområden i landskapet. Det här jämfört med tidigare förslag och de alternativ som fanns.

SLC - Veteran1
Somrig veterantraktorträff piggade upp entusiaster

Ett 20-tal entusiaster från Malax veterantraktorförening kunde äntligen samlas till traktorträff. Programmet bestod av en kvällskörning via några lokala vindparker, korvgrillning och diskussioner.

SLC - Midsommar1
Recept för midsommarbordet

SLC - Rase 1
Iståndsättningen av Raseborgs å drar igång på allvar

Projektet Raseborgs å har fått tilläggsfinansiering till 2021 och drar i gång på allvar i sommar. Först väntar en rördamm i Sona, och sedan bland annat bottendammar i Grabbacka och spridning av jordförbättringsfiber.

SLC - Rase 3
Långsiktig plan ska förhindra översvämningar

Åkrarna invid Raseborgs å lider av ofta återkommande översvämningar och vattnet i avrinningsområdet är i dåligt skick. Projektet Raseborgs å ska förbättra situationen.

SLC - Smakrutt1
Smakrutt samlar gårdsbutiker i Pargas

Nästan 30 producenter i västra Åboland finns nu med på digital karta.

SLC - Lpx 70405
Vargskyddet ska också gälla i tätorter

Enligt EU-rätten ska reglerna för vargskyddet beaktas, oberoende om vargen befinner sig i sin naturliga livsmiljö eller tätorter. En varg får inte fångas och flyttas utan de nationella myndigheternas tillstånd. Det fastställer EU-domstolen.