SLC - Thomas Blomqvist 1
Blomqvist anser att den nyländska landsbygden vinner på den aktuella SOTE-lösningen

Thomas Blomqvist (Sfp), minister för jämställdhet och nordiskt samarbete, anser att den nyländska landsbygden och vården för dem som bor där, vinner på den aktuella särlösningen med fem vårdområden i landskapet. Det här jämfört med tidigare förslag och de alternativ som fanns.

SLC - Veteran1
Somrig veterantraktorträff piggade upp entusiaster

Ett 20-tal entusiaster från Malax veterantraktorförening kunde äntligen samlas till traktorträff. Programmet bestod av en kvällskörning via några lokala vindparker, korvgrillning och diskussioner.

SLC - Midsommar1
Recept för midsommarbordet

SLC - Rase 1
Iståndsättningen av Raseborgs å drar igång på allvar

Projektet Raseborgs å har fått tilläggsfinansiering till 2021 och drar i gång på allvar i sommar. Först väntar en rördamm i Sona, och sedan bland annat bottendammar i Grabbacka och spridning av jordförbättringsfiber.

SLC - Rase 3
Långsiktig plan ska förhindra översvämningar

Åkrarna invid Raseborgs å lider av ofta återkommande översvämningar och vattnet i avrinningsområdet är i dåligt skick. Projektet Raseborgs å ska förbättra situationen.

SLC - Smakrutt1
Smakrutt samlar gårdsbutiker i Pargas

Nästan 30 producenter i västra Åboland finns nu med på digital karta.

SLC - Lpx 70405
Vargskyddet ska också gälla i tätorter

Enligt EU-rätten ska reglerna för vargskyddet beaktas, oberoende om vargen befinner sig i sin naturliga livsmiljö eller tätorter. En varg får inte fångas och flyttas utan de nationella myndigheternas tillstånd. Det fastställer EU-domstolen.

Riksdagsledamöter kräver åtgärder för ejderstammen

Ejderbeståndet i Finland har minskat drastiskt de senaste 20 åren och utvecklingen antas vara kopplad till det växande havsörnsbeståndet. I det skriftliga spörsmål som riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) m. fl. i fredags lämnat till regeringen, kräver Bergqvist åtgärder för att skydda den starkt utrotningshotade ejdern.

Skärgårdsdelegationen: fungerande bredband nödvändiga i skärgården

​Regeringen har föreslagit att det stiftas en lag om stöd för byggande av bredband, vilket gör det möjligt att stödja byggande av bredband med statliga medel. Enligt Skärgårdsdelegationen är det offentliga stödet för att bygga bredband i de områden där de inte byggs på marknadsvillkor ytterst viktigt. Det anslag som avsatts för stödet, fem miljoner euro, är dock otillräckligt.

SLC - Voimax1
Nytt projekt vill förbättra jordbrukares fysiska förmåga

Vill du testa din kondition och på sikt förstärka din livskraft och ork i ditt arbete? Då är projektet VOIMAX något för dig. Som bäst tas anmälningar emot av intresserade lantbrukare i landskapen Mellersta Österbotten och Österbotten. Fysioterapeut Gerd Laxåback vid Karleby universitetscenter Chydenius hoppas på stort intresse.

SLC - Honung1
Från utbrändhet till biodlare

Efter tider av utbrändhet ville Katarina Qvist ändra riktning i livet. Hon läste en artikel om en kvinnlig biodlare och då visste hon vad hon skulle göra. Idag är hon biodlare på heltid.

SLC - Polyhyoty2
Stort intresse för humleuppföljning

Projektet ”Pölyhyöty” som Finlands miljöcentral startade ifjol har hittills lyckats över förväntan. Tiotals frivilliga observatörer var med redan förra sommaren och nu söker man fler. I södra Finland finns tillräckligt med observatörer, men det skulle behövas fler i norra Finland.