W Medalj
Marika Alm är glad både för presidentens medalj och för barnen som skänker glädje i livet. Hon betonar att alla barn inte kan uppfostras på samma sätt.
Livet på landet

Mamma Marika fick presidentens medalj

Ungdomliga ”sjubarnsmamman” Marika Alm, 48, från Saltvik på Åland var i år den enda svenskspråkiga i Finland som presidenten till Mors dag belönade med Finlands Vita Ros’ ordens medalj av första klass med guldkors.

Barn tycks uppfylla hela hennes värld. Utöver att hon själv har fött fyra barn har Marika två familjehemsbarn och fungerar också som stödfamilj för ett tredje barn. Och till vardags jobbar hon som familjehandledare på Kommunernas socialtjänst KST med inriktning på tidigt stöd för barn och familjer!

Det är inte lätt att få tid för en intervju med henne, men av en lycklig slump kan hon fotograferas på tisdagseftermiddagen utanför Strandnäs skola i Mariehamn. Då har hon tidigare på eftermiddagen kört 20 km från jobbet i Mariehamn till Saltvik för att föra hem ett par av barnen från skolan och sedan skjutsa ett barn till sin övning med ungdomsorkestern i Mariehamn.

– Det är viktigt att barnen får utöva sina intressen, påpekar Marika innan hon hoppar in i bilen för att hämta ett annat barn från fotbollsträningen.

– Planering är A och O när man har många barn. Men barnen är också en stor glädje. Man får skratta mycket. Om det är så att man lever längre om man skrattar mycket så kommer jag att leva till minst 100 år!

Livsuppgift att hjälpa barn

Marika växte först upp i Stockholmsområdet innan hon som tonåring flyttade till Eckerö med sin familj och åländska mamma.

– Som liten lekte jag mycket med dockor. Ända sedan unga år har jag sett det som mitt kall i livet att ta hand om och hjälpa barn.

Hon har fått barn i tre omgångar och tog sin socionomexamen först i vuxen ålder efter att hon blivit mamma. Den äldsta dottern är nu 22 år.

Ett av hennes barn har autism och grav språkstörning. Marika och hennes man hörde till initiativtagarna när Ålands Autismspektrumförening bildades som stöd för familjer i liknande situation och för att ge åländska barn med olika diagnoser bättre utvecklingsmöjligheter.

– Det är viktigt att man som förälder får prata med andra i samma situation för att få tips och råd och hjälp att orka.

Lyxfrukost och fina morsdagskort

Marika Alm tror att hennes insatser för autismföreningen medverkade till att Rädda barnen och Folkhälsan i Saltvik samt församlingens diakonigrupp nominerade henne för presidentens medalj. 

I motiveringen betonas att hon meriterat sig i fostran och samhällsansvar, men på grund av coronapandemin sker medaljutdelningen först i höst vid en regional tillställning som ordnas av Mannerheims Barnskyddsförbund på Barnkonventionens dag den 20 november.

Och hur firade familjen Mors dag den här gången?

– Barnen och min man Niclas överraskade mig med lyxfrukost med bland annat bubbel, blommor och goda ostar. Och det bästa av allt – fina morsdagskort som barnen själva gjort i skolan.