SLC - 300 Img 2289 1
Hösten smakar bra i köket

SLC - Marian Mehustamo 4
Marias musteri slukar äppel, päron, bär och druvor

– Första säsongen magrade jag tio kilo, skrattar Maria Sonntag då hon drar sig till minnes hur det hela startade. Det var ett bra äppelår och det kom in lastbilar med äpplen till musteriet.

SLC - Dsc 3884
Ett 20-tal veterantraktorer skötte höstplöjningen i Malax

Höstplöjningsdagen i Malax har etablerats som en stabil och återkommande landsbygdstradition. Årets upplaga genomfördes i soliga och blåsiga förhållanden i åkermiljö i Övermalax.

SLC - Kimito 1
Hårt jobb har hämtat nya invånare till Kimitoön och Pargas

På Kimitoön och i Pargas har man satsat stort på kampanjer för att öka inflyttningen. Resultatet är positiv nettoinflyttning, första gången på flera år.

SLC - Skarifest1
Kunder och försäljare sken i kapp med solen på Skärgårdens skördefest

Årets Skärgårdens skördefest kunde arrangeras, men inte i full skala. Både FM i fiskrökning och restaurangdagar lämnades undantagsvis bort, och färre försäljare än vanligt fick plats på marknaden för att kunna hålla avstånd p.g.a Covid-19. Trots det blev Skärgårdens skördefest en succé.

SLC - Skordefest1
Bolstaholm ”ett måste” på Skördefesten

Efter stormen Aila fick den traditionella åländska Skördefesten ett kanonväder med sol och sensommarvärme som lockade tusentals besökare ut på landsbygden.

SLC - Vallfm2
Anja Lehtiö och Coel tog hem FM-guld i vallning

Anja Lehtiö tog hem sitt tredje FM-guld i vallning med den sjuåriga bordercollien BB Coel. Tävlingen hölls på Mikkolan tila i Salo förra veckoslutet.

SLC - Vallfm3
I kulisserna kommer fåren först

Att arbeta bakom kulisserna i vallhunds-FM är krävande men roligt, säger Pia Franzén som redan hjälpt till flera år under tävlingarna. Fåren kommer alltid först, och det är flera moment som måste gå smidigt för att tävlingen ska bli lyckad.

SLC - Blyforbud 1 C Webben
Nya blyrestriktionerna upplevs som ogenomtänkta

Finland röstade emot blyhagelförbudet på våtmarker, eftersom övervakningen blir både svår och dyr. Jägarförbundet anser att förslaget inte beaktar våra förhållanden. I oktober väntas Kemikalieverkets utredning, som utgör grunden för ytterligare blyrestriktioner i jaktammunition.

SLC - Blyforbud 1 D Webben
EU planerar omfattande förbud mot blyhaltig ammunition

En tjänstemannakommitté inom EU röstade i början av september med tydlig majoritet igenom ett förbud mot blyhagel i våtmarker. På längre sikt väntar ett mera omfattande förbud mot blyhaltig ammunition inom jakt.

SLC - Matmarknad
Ny matmarknad ser dagens ljus i Ingå

Matmarknaden på Gammelgården är ett nytt matevenemang som ordnas i Ingå den sista helgen i september. Matmarknaden hålls på museiområdet Gammelgården i Ingå.

SLC - Soderlangvik 1
Söderlångvik Gårds Äppeldag firas för femtonde gången

Äppeldagen är en skördefest där det inhemska äpplet firas genom att erbjuda mycket läckerheter och ett spännande program för hela familjen. Traditionsenligt firas Äppeldagen den sista lördagen i september.