Oppna Tradgardarabo
Det bästa med evenemanget är möjligheten att träffa andra entusiaster och bekanta sig med nya växter. FOTO: Timo Taulavuori
Livet på landet

Dela med dig av din trädgård

Nu är det dags att anmäla sig till årets version av Öppna trädgårdar.

Trädgårdssäsongen har börjat med sådder, plantuppdragning och andra förberedande jobb. Nu är det hög tid att anmäla sig till Finlands populäraste trädgårdsevenemang, Öppna Trädgårdar, som i år ordnas den 20 juni. Evenemanget är landsomfattande och omkring 700 intressanta trädgårdar väntas delta.

Det bästa med evenemanget är att man kan bekanta sig med såväl privata, offentliga som kommersiella trädgårdar. Många trädgårdar ordnar också eget program på temadagen. Förutom själva besöket och upplevelsen, bjuder många trädgårdar på tips och information om trädgårdsskötsel. Under tidigare år har det funnits möjlighet att ta en kopp kaffe, njuta av musik och skaffa nya växter I olika trädgårdar under dagen. 

Anmäl dig genom att skapa en egen profil för din trädgård på www.oppnatradgardar.fi-sidan. De trädgårdar som tidigare deltagit kan uppdatera sina uppgifter och kryssa i att de också deltar i år. Observera att om man inte kryssar i årets datum, så syns uppgifterna inte inför evenemanget. Sista anmälningsdagen i år är 24.5.

På allmänhetens begäran är det också möjligt att delta i det virtuella evenemanget ”Öppna Trädgårdar från hemmasoffan”, där du kan presentera din trädgård genom en video som laddas upp på Youtube-kanalen. Videon skall vara max 10 minuter lång. Videona kommer att finnas kvar efter det egentliga evenemanget fram till slutet av juli. Sista dagen för att lämna in en färdig video är 7.6.

Evenemangets tema i år är ”Vi lär oss tillsammans i trädgården”. Samarbetspartner är Kekkilä, vars produkter man kan bekanta sig med på webbsidan www.kekkila.fi. Öppna Trädgårdar arrangeras av Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet ry och Svenska Trädgårdsförbundet rf. Evenemanget ordnas i samarbete med det europeiska Rendez vous aux Jardins-nätverket. Övriga samarbetspartners är Maiju och Yrjö Rikalas trädgårdsstiftelse, Nikolai och Ljudmila Borisoffs trädgårdsstiftelse, samt Kotipuutarhalehti och Kekkilä.