Dsc 2449
Ett täckdikat åkerområde är i fokus i samband med ett cirkulärekonomiskt projekt. Tanken är att leda tillbaka havets näringsämnen till åkern, säger dräneringsplanerare Marcus Gjäls från ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Fiskanläggnings spillvatten
renas och styrs till åker

I september inledde fiskföretaget Polar Filé ett nytt kapitel i före detta Nämpnäs skola. En fiskbutik såg nyligen dagens ljus. Dessutom görs det en cirkulärekonomisk satsning med ett fyra hektar stort åkerområde i huvudrollen.

Våren 2018 köpte Nämpnäsföretaget Polar Filé den gamla skolbyggnaden i hembyn.

Efter en omfattande renovering och ombyggnad kunde företaget omstarta sin fiskhanterings- och förädlingsverksamhet i början av september i år – på cirka 200 meters avstånd från Strandvägen. Tidigare har avsides belägna Öskata fiskehamn varit företagets adress.

– Logistiskt sett är det här det nästbästa alternativet. Ännu bättre skulle det ha varit att vara positionerad intill riksåttan, konstaterar delägaren Hasse Sjökvist.

Polar Filé köper in, hanterar, förädlar och förmedlar fisk på brett vis. Råvaran tas huvudsakligen från Österbotten, men i viss mån även från Sverige och Norge.

– För närvarande jobbar sex personer plus en inhoppare hos oss. Vi har ett nätverk av underleverantörer och vi säljer bland annat fisk till partihandlare i större städer runt om i landet. Vi exporterar en del till Sverige. Tidigare har vi också sålt partier till Baltikum, säger Sjökvist.

Dsc 2454
Nämpnäsföretaget Polar Filé har inlett verksamhet i gamla Nämpnäs skola i början av september. Vid sidan av mera traditionella fiskalternativ är mört och annan skräpfisk numera intressanta nischer för delägarna Hasse Sjökvist och Patrik Sjökvist.

Ny fiskbutik har fått ett positivt mottagande

I början av oktober slog också Polar Filé upp dörrarna till en ny fiskbutik i anslutning till sin fiskförädling. Butiken är öppen på torsdagar och fredagar och försäljningen sköts av de tidigare Närpes-köpmännen Stefan och Katarina Nissfolk.

När LF:s reporter besöker butiken en fredagseftermiddag är det trångt och köbildning i den lilla lokalen. I fiskdisken finns ett 30-tal alternativ inklusive rökt, gravad och inlagd fisk samt skaldjur.

– Butiken har fått ett varmt välkomnande åtminstone i början. Folk har kommit hit från området mellan Malax och Sideby. Hur det går i det långa loppet är det dock för tidigt att dra några slutsatser om, säger Hasse Sjökvist.

– Vi erbjuder i huvudsak lokalt fångad fisk och till priser som är något mera humana än affärspriserna. Exempel på importerad fisk är norsk hälleflundra, torsk från Åland och röding från Sverige.

– Varje vecka går vi in för att ha en till två specialerbjudanden. Denna gång handlar det om helströmming och gösfilé, säger Sjökvist.

Exempel på en mera ovanlig fiskprodukt i Polar Filés aktuella utbud är helt lokal fiskfärs av id, gädda och forell.

– Också mört och braxen hör till vårt sortiment. För 5-6 år sedan blev det trendigt att ta tillvara så kallad smartfisk. Mört och braxen har viss åtgång bland sydösterbottniska kunder. Men det är Helsingfors och andra större städer som är större marknader i det här avseendet, säger Sjökvist.

Dsc 2444
Stefan och Katarina Nissfolk har hand om försäljningen i den nya fiskbutik som öppnades i fiskförädlingshallen i början av oktober.

Spillvatten leds ut i åkerområde i grannskapet

Parallellt med omlokaliseringen i skolfastigheten har Polar Filé också valt att starta ett miljöinriktat och cirkulärekonomiskt specialprojekt i samarbete med Yrkeshögskolan Novia och ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.

– Österbottens fiskarförbund har med varit med på ett hörn i planeringsskedet. Samarbete mellan fiskerinäringen och jordbruket torde inte vara vanligt i Finland, säger Hasse Sjökvist.

Det är fråga om rening av det spillvatten som genereras vid fiskförädlingen. Via ett flergrenat reningsverks- och brunnsystem avskiljs slam och fett från vattnet innan det leds ut till ett närliggande täckdikat åkerområde. Den mängd som behandlas uppgår till högst 12 kubikmeter per dygn.

– På det här viset återanvänds de näringsämnen som följer med den fångade fisken. Främst kväve och fosfor, säger Marcus Gjäls, dräningsplanerare på lantbrukssällskapet.

– Det största reningsverket är ett fyra hektar stort åker här mittemot fiskhallen, betonar Gjäls i samma veva.

– Ett mål är att kunna förbättra den odlingsjord som brukas av jordbrukaren Ralf Wilson som i huvudsak odlar spannmål men också vall. I bästa fall banar vi väg för större skördar.

– Vilket det slutliga resultatet blir är öppet. Men vi har i varje fall stora förhoppningar och förväntningar. Vi kommer att följa med utvecklingen och göra uppföljningar genom provmätningar, markkarteringar och jordprover, säger Marcus Gjäls.