Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Åländska Mattas yoghurt
fick guldmedalj i Sverige

Mattas Gårdsmejeri från Sund Finby på Åland har med sin yoghurt Mattas Meja vunnit guld i de Öppna svenska mästerskapen i mathantverk.

Juryns motiveringen lyder: ”Fantastisk, krämig konsistens. En mild och behaglig yoghurt som man bara vill äta mer av”.

– Det är jätteroligt och oväntat, säger Josefine Blomqvist som representerade gårdsmejeriet vid tävlingarna som hölls på Högbo bruk i Gävleborgs län.

24-åriga Josefine är utbildad kock och kommer själv från en mjölkgård i grannbyn Sibby i Sund. Hon har tre år jobbat som anställd på Mattas Gårdsmejeri som startades och drivs av äkta paret Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson.

Produktionen har utvecklats och vuxit efterhand och mejeriet förädlar nu  ekologisk mjölk från gårdens sju kor.

Ålands landsbygdsutvecklare Lena Brenner är förstås väldigt glad för framgången.

– Det här ger Mat-Åland en synlighet utanför landskapets gränser och jag är glad att Åland visar framfötterna i såna här sammanhang.

Ny verksamhetsledare

Tove Fagerström som är ny verksamhetsledare för föreningen Mathantverkare på Åland berättar att hundratals bidrag i 56 olika klassar deltog i SM.

I samband med tävlingarna ordnades också idé- och kunskapsdagar med ett gediget program riktat till mathantverkare och andra matentusiaster.