Vindkkraft2
I Lillby i Pedersöre har det bildats en markägargrupp som förhandlar med fyra vindkraftsbolag som är intresserade av att bygga en vindkraftspark. Gruppen representerar kring 250 markägare och består av sju personer. Däribland av Tommy Olin till vänster och Ole Lillqvist. Bakom dem mot Åvist ligger området som är av stort intresse för bolagen.
Skogsbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Markägargrupp förhandlar med
flera vindkraftsbolag i Pedersöre

Inte mindre än fyra vindkraftsbolag är intresserade av ett cirka 6.000 hektar stort skogsområde i Purmo i Pedersöre. Kring 250 markägare berörs och de representeras av en grupp på sju personer som ska förhandla med bolagen.

– Vi hoppas kunna presentera ett avtal med ett av bolagen senare i vinter. Det är vårt mål, säger Tommy Olin.

Tommy Olin är en av de som ingår i en grupp på sju personer som representerar cirka 250 markägare i Åvist och Purmo i Pedersöre. Markägargruppen har som bäst kontakt med fyra vindkraftsbolag som visar stort intresse för området som omfattar cirka 6.000 hektar.

Förhandlingsgruppen bildades på ett stort markägarmöte med ett av bolagen där 150-160 markägare deltog i början av oktober. Den största delen av de markägarna såg en förhandlingsgrupp som ett bra alternativ.

– Ingen opponerade sig mot att en grupp bildas. En förhandlingsgrupp är också att föredra eftersom det är praktiskt svårt att ha över 200 markägare med på varje möte, säger Olin.

Han understryker att gruppen inte har mandat att göra överenskommelser eller skriva avtal med något bolag.

– Vår uppgift är att utvärdera för markägarna de olika alternativen som bolagen erbjuder och göra de jämförbara. Sedan ska vi presentera ett alternativ som vi bedömer är det ekonomiskt bästa och trovärdigast att genomföras. Det är alltså fråga om en rekommendation, förklarar Olin.

Ett bolag ska väljas

De som nu visar intresse är Prokon, Lillby Vind, WPD och Fortum. Några fastslagna gränser för var vindkraftsparken ska byggas finns inte i det här skedet.

– Men samtliga bolag visar intresse för helt eller delvis samma område. Och alla kommer inte att kunna bygga, utan det blir ett bolag som ska väljas och som markägarna därefter skriver avtal med, säger Ole Lillqvist, som också ingår i markägargruppen.

Det finns flera områden längs den österbottniska kustremsan som är planerade för vindkraft. Det här området är inte ett av de som finns i landskapsplanen.

Däremot har Pedersöre kommun i sin strategiska generalplan ritat in området som potentiellt för vindkraft. Därifrån har bolagen hittat det.

– Området verkar mycket intressant för annars skulle vi inte ha fyra bolag som är redo att satsa pengar på planeringen. Orsaken till intresset är troligen för att det är ett område som till stora delar är obebyggt. Det finns inte så många sådana områden kvar i landskapet.

– En annan orsak till intresset är också att nya vindmätningar visar att det också är goda vindförhållanden lite längre in från kusten på högre höjder, konstaterar Lillqvist.

Som bäst hör gruppen de olika bolagen och tar ställning till deras erbjudanden. Något förslag finns därmed inte ännu att ta ställning till. Tågordningen är den att gruppen ska göra en sammanställning av markägarnas önskemål som presenteras för bolagen och utreder i vilken mån de kan uppfylla de önskemålen. Därefter presenteras ett förslag åt markägarna.

– Efter att avtal skrivs med markägarna kan bolaget som väljs ansöka om planeringstillstånd av kommunen. Därefter ska en miljökonsekvensbedömning göras och sedan ska området planeras, berättar Olin.

SLC:s modell används

Enligt Lillqvist och Olin används SLC:s avtalsmodell som grund. Det vill säga en ersättningsmodell som utgår från vindupptagningsområdet.

– Alla markägare som berörs ska få ersättning och därför har vi gått in för SLC:s modell som är rättvis. Samtliga bolag är överens om att den avtalsmodellen är den bästa, säger de.

Med omkring 250 markägare kommer inte alla viljor att kunna tillgodoses. De poängterar också att varje markägare har frihet att skriva avtal med vilket bolag de vill.

– Det finns möjlighet att inte alla är nöjda med det kontraktsförslag som gruppen rekommenderar. Varje markägare har också frihet att skriva avtal med vem man vill. Men i och med att gruppen nu förhandlar tror vi att de flesta inväntar förhandlingsgruppens rekommendation. I slutändan tror vi markägarna vinner på att gruppen för deras talan, säger Olin.

Processen har bara börjat och Lillqvist räknar med att det tar många år innan de första vindturbinerna byggs.

– Vi kommer säkert att få räkna med besvär och jag tror parken är förverkligad inom 8-10 år, säger han.

De övriga i markägargruppen är Johan Löfbacka, Mikael Blomqvist, Torolf Grön, Tom West, Kenneth Lindqvist.