8628856624 E17A58B40F O
Den asiatiska rovgetingen kan bli ett hot mot Europas honungsbin. FOTO: Danel Solabarrieta
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Aggressiv rovgeting
kan hota EU:s biodling

Den asistiska rovgetingen eller mördargetingen har på några få år etablerat sig i Europa och kan bli bli ett problem för biodlingen. Mördargetingen har de senaste åren förflyttat sig norrut från Sydeuropa och siktades nyligen i Hamburg.

Den asiatiska rovgetingen eller sammetsgetingen (Vespa velutina) är en invasiv art som ursprungligen hör hemma i södra Kina, Ostindien och Indonesien. Till Europa har arten sannolikt kommit med asiatiska importprodukter.

För människor är getingen inte farlig, men biologerna oroar sig över risken att den kan sprida sig norrut och bli allmän. De stigande temperaturerna i Europa kan bidra till en snabb utbredning, befarar tyska biologer.

Rovgetingen påträffades för första gången 2005 i Europa, då den siktades i södra Frankrike. Därefter har den påträffats i Spanien, Portugal, Belgien, Holland och södra England.

År 2014 siktades getingen i södra Ttyskland och därefter har den år efter år förflyttat sig norrut. Det senaste fyndet i Hamburg, Billbrook, har fått forskarna på alerten. Insekten breder ut sig norrut i snabbare takt än man tidigare hade räknat med.

Möjligen kan getingen ha nått Hamburg i en godscontainer, men den kan likaväl ha flugit på naturlig väg från södra Europa norrut. Det tyder i så fall på en god klimattolerans och anpassningsförmåga till nordligare breddgrader.

Problemet är att den asiatiska rovgetingen reagerar mycket aggressivt på våra inhemska honungsbin. Rovgetingen är en köttätande insekt som angriper honungsbin. En svärm kan göra processen kort med en hel bikupa.

I Frankrike och Italien har den redan förstört bisamhällen och utgör därmed ett potentiellt hot mot biodlingen i framtiden. Biologerna är därför bekymrade över den nya arten, eftersom våra bin sedan tidigare anses vara i farozonen.

För människor är getingen däremot inte farligare än vanliga getingar. Den sticker bara om den känner sig hotad. För friska, vuxna människor är ett stick inte särskilt farligt, förutsatt att man inte är allergisk mot getingstick. Då är det bäst att passa upp.

8628860020 043149Cc9F O
Den köttätande rovgetingen reagerar mycket aggressivt på våra inhemska honungsbin. En svärm kan göra processen kort med en hel bikupa. FOTO: Danel Solabarrieta