Jordbruk Landsbygdsnäringar

Dröjsmål i LP:s handläggning
av förmåner

I början av året införde LPA ett nytt program för pensioner och försäkringar. Av den här anledningen kan det förekomma mindre dröjsmål i handläggningen av förmåner. LPA gör sitt bästa för att handläggningstiderna i fortsättningen ska vara så korta som möjligt.

Ett tekniskt fel i samband med att det nya programmet togs i bruk ledde till att grundlösa fakturor för försäkringspremier skickades till nätbankerna. En grundlös testfaktura känns igen på att adressatens namn är påhittat och på förfallodagarna 15.1.2021, 20.1.2021 och 20.2.2021 i fakturorna.

LPA har utrett ärendet med bankerna och genom samarbete lyckats makulera de grundlösa fakturorna. Dessa grundlösa testfakturor förutsätter inga åtgärder från LPA:s kunders sida. Man behöver alltså inte göra någonting om man märker en faktura som passar in på beskrivningen i nätbanken. Betala inte den grundlösa fakturan.

Om man redan har betalat den grundlösa fakturan räknar LPA beloppet till godo i samband med den korrekta fakturan. Vänligen kontakta LPA:s kundtjänst om frågan är oklar eller om du funderar kring den.

LPA beklagar felen som programförnyelsen har lett till och eventuella dröjsmål i handläggningen.

Flexibilitet för LPA:s försäkringspremier

LPA:s kunder kan ansöka om förlängd betalningstid för LPA:s försäkringspremier. Det är emellertid viktigt att man kommer överens om längre betalningstid innan fakturan förfaller.

Du kan sköta ärendet genom att ringa till faktureringen av försäkringspremier (tfn 029-4352690). Du kan också ingå överenskommelser om en ny betalningstidtabell via den skyddade eposten.

Betalningsuppskov kan ges i högst 24 månader räknat från den ursprungliga betalningstiden. För uppskovstiden tillkommer dröjsmålsränta i enlighet med 4 a § i räntelagen. Räntan är 8 procent under tiden 1.1-30.6.2021. För fakturorna för 2020 är dröjsmålsräntan 4 procent.

Förfallodagarna för fakturor över försäkringspremier har ändrats för 2021. De nya förfallodagarna är 15.3, 15.6, 15.9 och 15.12.