SLC - 80637123 10158299085079410 8916140192809615360 O
Kopenhagen Fur stänger etappvis

Avvecklingen av den danska pälsdjursnäringen stänger också det stora auktionshuset Kopenhagen Fur. Auktionshuset är världens största i sitt slag med 300 medarbetare. Nästa år ska verksamheten ändå fortsätta som vanligt.

SLC - Minkgaard High Res
Infekterade coronaminkar har påträffats i sex länder

Det är inte bara Danmark som har problem med coronasmittade minkar. Enligt officiella siffror från världshälsoorganisationen WHO har Sars-Cov-2 påträffats hos mink i fem europeiska länder och dessutom i USA.

SLC - Minkcovid
Livsmedelsverket testar för coronavirus på farmer i Finland

Många minkfarmer i Holland och i synnerhet Danmark har drabbats av coronaviruset. Förra veckan inleddes därför intensifierade testningar på farmer i Finland, varav många finns i Österbotten. I tisdags hade ännu inga fall uppdagats. Johanna Korpela, veterinär på FIFUR, berättar att farmarna har vidtagit många olika åtgärder mot att förhindra spridning av coronavirus bland produktionsdjuren.

SLC - Johnny Sved Eva Sandberg Kilpi
Stor efterfrågan på agrologer och skogsbruksingenjörer

Under de senaste åren har i genomsnitt 13 agrologer och 6 skogsbruksingenjörer per år utexaminerats från YH Novia. Men det regionala behovet ute på fältet är större än så och svenskspråkiga experter behövs i alla sektorer inom de gröna näringarna.

SLC - Dsc 4111
Virtuella matbutiken Boden en ny närmatskanal

Att erbjuda närproducerade livsmedel direkt från producenter vid sidan av olika standardprodukter är en viktig nisch för den nya nätbutiken bodenbox.fi. Kunderna gör beställningar på nätet och får därefter varorna levererade till sina hemdörrar.

SLC - Vbros1
Bra samarbete viktigt i samband med vindkraftsprojekt

Ett bra samarbete mellan markägare är viktigt i samband med vindkraftsprojekt. Det betonas i en uppdaterad vindkraftsbroschyr som SLC snart ger ut. Göran Gjäls, som varit med om att förverkliga två stora projekt, framhåller också vikten av samarbete.

Rekommendationer från arbetsgrupp ska halvera trafikutsläppen

Utsläppen från trafiken ska halveras fram till 2030, och kommunikationsministeriets arbetsgrupp för fossilfria transporter har gett sin rekommendation för hur det ska ske, skriver kommunikationsministeriet i ett pressmeddelande.

SLC - Temp Stod
Nya villkor för coronastöd till primärproduktionen

Statsrådet beslöt senaste torsdag om ett förnyat temporärt stöd till primärproduktionen. Nu är det möjligt att rikta mer stöd till primärproduktionsföretag som drabbats av covid-19, det här gäller bland annat pälsfarmerna. Pälsdjursnäringen befinner sig i svårigheter särskilt på grund av att det varit utmanande att ordna pälsauktioner.

SLC - 300Dpi 331089
Danska producentbasen coronasmittades av mink

Coronavirus fortsätter att sprida sig i danska minkfarmer. Fram till slutet av oktober hade smittan spridits till 175 farmer i norra och västra Jylland. Den danska producentbasen Martin Merrild har också fått smittan till sin farm.

Fall av covid-19 hos personer på pälsdjursfarmer ska anmälas till veterinärmyndigheterna

Enligt statsrådets förordning om smittsamma sjukdomar bör man hädanefter anmäla till kommunens veterinärmyndighet om en person som bor eller arbetar på en pälsdjursfarm konstateras ha covid-19. Avsikten med ändringen är att bättre kunna skydda djuren mot covid-19-smitta genom att ge anvisningar till pälsdjursuppfödarna.

Jordens Smaker i Fiskars under veckoslutet

Vid torget i Fiskars dukas ett digert bord med höstens skördeprodukter 31.10-1.11 kl.10-16. Mathantverkare bjuder på smakprov och försäljning av sina varor.

SLC - Covid1
Utdragen pandemi ökar osäkerheten inom livsmedels- och skogssektorerna

I en färsk rapport från Naturresursinstitutet analyseras konsekvenserna av covid-19-pandemin för skogssektorn, den naturbaserade turism- och serviceverksamheten och naturproduktsektorn samt jordbruket, livsmedelsekonomin och fiskerinäringen på 2020-talet. Scenarierna utgår från olika utvecklingsförlopp för pandemin och inom ekonomin.