Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Skördefest vill stilla hungern
hos mat- och maskinälskare

Skördefesten på Åland den 17-19 september har i år 43 deltagare och verksamhetsledaren Anita Lundin vet att besökarintresset är stort både hemma på Åland och utanför landskapets gränser.

– Det finns minst 13 bussar bokade så det blir nog en bra skördefest i år också, kommenterar hon och påpekar att det i programutbudet finns något både för mat- och maskinintresserade besökare.

En nyhet för året är exempelvis att Ålands Fiskare tillsammans med Ålands sjöräddningssällskap visar upp båtar i Korrviks fiskehamn i Mariehamn. Ett nytt grepp är också att man på webbadressen skordefest.ax hittar rubriken Handla, äta & fika där man kan söka efter specifika produkter.

Ett exempel är äppelträdgården Öfvergårds picknickvagn med gårdens äppelprodukter samt ost från Mattas, som har utsetts att representera Åland i tävlingen om Nordiska rådets miljöpris 2021.

Skärgården verkar involverad mera än förr och Anita Lundin nämner bland annat restaurang Kallas på Vårdö. Där kan man äta ute i trädgården om vädret är fint och också träffa jordbrukare och andra producenter som visar upp sina produkter.

– Vi vill att man kommer hungrig till Skördefesten och kan njuta av allt som erbjuds.

Äppelmums med fluff för barnens kockskola

Varubodens kockskola för barn håller i år till på Cederbergs gård i Saltvik Ovanåker, där husbonden Göran Dahl byggt upp ett helt museum kring åländska bomärken.

Barnen får smaka på och välja mellan tre olika äppelsorter och sedan själva laga Äppelmums med fluff. 

Men Bolstaholms gård i Geta med egen köttförädling samt många försäljare olika slag kommer säkert också i år att vara den stora publikdragaren tillsammans med Mickels Gård i Jomala Gottby, som redan i fjol lockade tusentals besökare när gården var med för första gången.