Ljo0431 1
Till skördemarknaden i Nagu är redan över 30 försäljare av lokala produkter anmälda.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Skärgården öppnar
hösten med skördefest

De uppluckrade coronarestriktionerna banar väg för färggranna höstevenemang. I den finländska skärgården hör Skärgårdens skördefest med skördemarknad i Nagu lördagen den 18.9 och Öppna gårdar söndagen den 19.9 till de mest efterlängtade stämningsskaparna under september månad.

– Det är fantastiskt att tillsammans med föreningen Multiculti rf kunna ordna ett sådant här evenemang efter den osäkra tiden för alla evenemangsarrangörer, berättar Margot Wikström från Pargas stad.

– Till skördemarknaden är redan över 30 försäljare av lokala produkter anmälda och också till Öppna gårdar har vi ett stort antal medverkare.

Enligt Benjamin Donner, Pargas stads färska turismchef, har man fått klara signaler från både besökare och medverkande företag från tidigare år gällande hur viktigt evenemanget är och att staden behöver göra vad den kan för att evenemanget skall kunna ordnas.

– Vi är mycket noggranna gällande smittskyddet både för besökare och försäljare under Skördefesten, och programmet ordnas på ett tryggt sätt utomhus med möjlighet till goda säkerhetsavstånd.

För Hvits Gård som sedan mer än 10 år tillbaka sålt på Skördemarknaden är evenemanget ett fint sätt att få upp besökarnas ögon för alla de lokalproducerade delikatesser och produkter som går att få i skärgården.

– Det gläder mig att evenemanget ordnas också i år, berättar Magdalena Ek från Hvits Gård, och jag litar på att människor från både när och fjärran kommer att söka sig till både Skördemarknaden på lördag och Öppna gårdar på söndag.

Skördefestens marknad på lördag inleds klockan 10 med försäljning av lokala produkter och hantverk, musik och diverse program, och pågår fram till klockan 15.

Öppna gårdar pågår på söndag mellan klockan 10 och 16 och hittills har sex gårdar i Pargas, Nagu och Korpo anmält sig. Gårdsförsäljning av egna ostar, fårprodukter, viner och olika slags skärgårdsdelikatesser står under dagen på programmet, och samtidigt har besökarna möjlighet att bekanta sig med gårdsfolket och produktionen.

Dessutom ordnar Multiculti rf på fredag kväll en konsert Rockens historia på Framnäs i Nagu med start klockan 18.