Img 1105
På Kristian Westerholms ladugård finns redan solpaneler på taket.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Primärnäringarna i Ingå
ska bli klimatsmartare

Med ett nytt klimatprojekt i Ingå vill man förbereda företagen i Ingå för framtiden med hjälp av hållbar utveckling. I Ingå finns cirka 150 gårdar och flera andra företag som kan få hjälp med att bli klimatsmartare.

Ingå kommun beviljades i vintras ett betydande understöd av miljöministeriet för att minska utsläppen av växthusgaser i kommunen och på det sättet nå de uppställda klimatmålen. Projektet Kolneutralt Ingå 2035 beviljades 70.000 euro, vilket motsvarar 70 procent av helhetskostnaderna. Kommunens andel är därmed 30.000 euro.

Projektet, som ansökts och planerats i samarbete med Novago, kommer att hjälpa olika företag i Ingå, bl.a. inom primärproduktionen, att se över sina processer så att de kan göra sin produktion mer klimatvänlig.

Nu finns en projektledare i Satu Heikkilä. 

– Miljökraven blir allt tuffare och för att klara dem kan man behöva hjälp. Med det här projektet vill vi förbereda företagen i Ingå för framtiden med hjälp av hållbar utveckling, säger Heikkilä.

Biogas av gräs?

Det var fullmäktigeledamoten Ingrid Träskman som kom med idén som formade det av Henrik Wickström initierade projektet till det det är i dag. Hennes tanke var ett projekt där man kan hjälpa företag bli mer klimatsmarta och framförallt klara de klimatkrav som företag ställs inför i allt större utsträckning. Dessutom skulle projektet vara tillämpbart på andra kommuner.

– Jag är själv intresserad av klimatsmarta lösningar och jag är säker på att det finns andra som är det.

20210813 114801
Satu Heikkilä till vänster är projektledare medan Ingrid Träskman kom med idén.

EU:s gemensamma jordbrukspolitik kommer under finansieringsperioden 2021-2027 bl.a. kräva att man motverkar klimatförändringen, klimatanpassar jordbruket samt vårdar miljön och bevarar landskap och biologisk mångfald. Av det stöd man mottar ska 25 procent användas för den här typen av åtgärder.

Detta kommer att betyda att man kommer att odla gräs i större utsträckning än nu. Men lokalt är marknaden för hö och ensilage inte så stor.

– Därför skulle jag vilja göra biogas i stället för att bara slå gräset. Biogas behöver inte göras av gödsel, säger Träskman.

Mer samarbete

– Många skyller nedsmutsningen på lantbruket, vilket är lite orättvist kan jag tycka. Men de facto kan vi göra mer, till exempel genom alternativa energiformer, fortsätter hon.

Det skulle i sin tur kräva mer samarbete, t.ex. gemensam upphandling av solpaneler.

– De allra flesta gårdar har stora tak på t.ex. maskinhallar och torkar.

Nu vill man synliggöra projektet och hoppas att det väcker intresse. Först vill man veta vilken typ av hjälp att bli grönare företagen anser de behöver. En enkät skickades ut i somras, men kommer att skickas ut igen, eventuellt i annan form.

Till näst kommer man att kartlägga företagens intressepunkter och efter det arrangera ett första informationsmöte med lämplig expertis på plats.

TEXT & FOTO
Kristoffer Nöjd
Kristoffer.Nojd@inga.fi