Dsc 9500
Söderlångviks trädgårdsmästare Karin Arfman ser fram emot Äppeldagen, evenemanget då äpplet är i fokus.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Söderlångvik gård
lockar rekordmånga besökare

Söderlångvik gård på Kimitoön lockar besökare från när och fjärran. Karaktärsbyggnaden som återfått sin forna 1930-talsglans efter en omfattande renovering har sedan öppningen i början av juni lockat 200-300 besökare om dagen. Hittills har man haft närmare 10.000 besökare, vilket är betydligt fler än vanligt.

Och även om säsongen börjar närma sig sitt slut gästas gården fortfarande av många nyfikna besökare. Söderlångvik gårds förvaltare Mikael Jensen är nöjd.

– Pandemin har förstås inverkat då många har valt att semestra inom landet. Vi räknade också med att öppnandet av museet skulle locka många besökare, men vi är ändå positivt överraskade. Som det nu ser ut kan vi nå vi upp till 15.000 besökare innan säsongens slut. Det är dubbelt som många som vi vanligtvis brukar ha, säger Jensen.

Dsc 9243
Gårdens förvaltare Mikael Jensen är nöjd både med säsongen och med renoveringen av Söderlångviks huvudbyggnad.

Sommarresidens

Söderlångvik gård ligger vid Långviken i Dragsfjärd och har tidigare varit Amos Anderssons (1878-1961) sommarresidens. Andersson som hade rötter i Kimito var affärsman, tidningsutgivare och konstmecenat.

Han grundade föreningen Konstsamfundet som han senare donerade sin egendom till. Konstsamfundet äger fortfarande Söderlångvik gård och tillhörande markområden.

Amos Andersson köpte Söderlångvik gård 1927. Karaktärsbyggnaden har byggts ut under åren. Sitt nuvarande utseende fick byggnaden 1937-1938 då den försågs med två flyglar och takterrasser.

Sedan 1965 har byggnaden fungerat som ett konst- och personhistoriskt museum där Amos Anderssons möbler och föremål finns bevarade. En stor del av föremålen är målningar. I museet ordnas också konserter och konstutställningar.

Öppningen till ära har man skräddarsytt en ny utställning som bjuder på en helhet av inhemska målningar och skulpturer ur Amos Rex samlingar.

Dsc 9117
Söderlångvik gård ligger strax invid Långviken i Dragsfjärd på Kimitoön.

7.000 hektar

Jensen säger att öppnandet av karaktärsbyggnaden och museet har varit efterlängtad.

– Vi har fått positiv respons av besökarna över renoveringen. Det känns bra med tanke på hur mycket jobb det har varit.  Renoveringen har varit omfattande, den har pågått i två år. Under den här tiden har museet varit stängt.

Huvudbyggnaden har renoverats både utvändigt och invändigt. Också den omgivande parken har renoverats. Kostnaderna uppgår till 2,5 miljoner euro.

Till Söderlångvik gård hör 7.000 hektar mark. Största delen är skog och strandområden i Dragsfjärd och Västanfjärd på Kimitoön samt i Pargas.

Av skogsarealen är cirka 4.500 hektar ekonomiskogar. Dessutom har man äppelodlingar i stor skala.

Odlingarna omfattar 20 hektar. Största delen av odlingarna finns i Tolfsnäs medan en mindre del finns i Söderlångvik.

Söderlångvik gård sysselsätter ett 10-tal heltidsanställda och ett 40-tal säsongsarbetare.

Dsc 9301
Sommaren har varit jäktig säger Jill Suominen som jobbar i restaurangen.

Libanesiskt kök

Produkter från gårdens äppelodlingar säljs hos Björkmans trädgård i Dragsfjärd, i Närboden i Kimito och i gårdens restaurang Café Söderlångvik.

Helsingforsrestaurangen Café Rouge, som i sommar fungerar som pop up-restaurang på Söderlångvik gård, står för lunchserveringen. Luncherna med libanesiska rätter har blivit populära.

– Våra två kockar och vår praktikant är fullt sysselsatta, säger Café Rouges ägare Maggie Lindholm, som redan har siktet inställt på nästa sommar.

– Inför den här sommaren hann vi inte planera så mycket, men det blir det ändring på nästa år. Då tänker vi bjuda gästerna på skärgårdsbuffé och medelhavsinspirerad mat men också libanesiska rätter, säger Lindholm.

Jill Suominen som jobbar i Café Söderlångvik säger att sommaren har varit jäktig.

– Det har varit tufft, vi har dessutom haft svårigheter att hitta personal. I snitt har vi haft 200 lunchgäster om dagen samt kaffegäster. De flesta har varit finländare men vi har också haft gäster från utlandet, säger hon.

Söderlångvik gård har öppet till den 30 september. Innan säsongen avslutas ska man ännu hinna fira Äppeldagen den 25 september.

Den ordnas varje år och är en skördefest och marknad med program för hela familjen där äpplet är fokus.

– Evenemanget är mycket populärt. I fjol hade vi 2.000 besökare, säger gårdens trädgårdsmästare Karin Arfman.