Det helt onödigt att lagen om djurens välfärd föll på grund av att landskapsreformen gjorde det. Nu föll den på formalia, konstaterade SLC:s ordförande Mats Nylund i sin lantbrukspolitiska översikt på ÖSP:s vårmöte.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


CAP-reformen 2021 kommer medföra utmaningar – men också möjligheter för det finländska jordbruket. Men det gäller att vi är aktiva och utarbetar en egen strategi. Max Schulmans föreläsning diskuterades livligt på ÖSP:s vårmöte.

På sikt ska det finländska jordbruket bli bättre på att binda koldioxid. Lyckas det väl kan inhemska produkter till och med marknadsföras som kolnegativa. Det tror Michaela Ramm-Schmidt, som berättade om projektet Carbon Action på ÖSP:s vårmöte.
Hur skall de finländska konsumenterna äta för att vara klimatsmarta? Svaret är enkelt; ät mat producerad i Finland! påpekar ÖSP:s vårmöte i ett uttalande.
Österbottens svenska producentförbund r.f. delade ut studiestipendier på sitt vårmöte i Vörå i tisdags.
Livsmedelskedjans gemensamma diskussionsforum samlades för första gången 10.4 i Helsingfors under namnet Gemensamt Matbord.

SLC:s fullmäktigeordförande Thomas Blomqvist anser i sin lantbrukspolitiska översikt på SLC Nylands vårmöte förra veckan att det var bra att en utomstående utredningsman som Reijo Karhinen visar på utmaningarna inom jordbruket.
SLC Nyland anser att självstudierna för elever som väljer en praktisk utbildning inom andra stadiet framom gymnasiet borde minskas. I stället bör närundervisningen öka. Det säger SLC Nylands styrelse i sitt svar på Sjundeå landsbygdsförenings motion om utbildningarna inom landsbygdsnäringarna. Motionen behandlades på SLC Nylands vårmöte förra veckan.
Spannmålsodlingen upptog över en miljon hektar av åkerarealen 2018, uppger Naturresursinstitutet.
Den tyska kemikoncernen Bayer har lagt ut alla sina studier som har ingått i tillståndsprocessen för glyfosat på sina hemsidor. Därmed svarar koncernen på den massiva kritiken i offentligheten.

FAO:s matprisindex förblev praktiskt taget oförändrat under mars månad. En stark prisökning inom mjölkprodukter kompenserade fallande priser på spannmål, socker och växtoljor.

Årets kock 2019 är Mikko Kaukonen från restaurang Food Camp Finland i Helsingfors och årets servitör 2019 är Heidi Martikainen från restaurang Farang i Helsingfors.