Den mest ändamålsenliga lösningen ur klimatsynpunkt är att begränsa avskogningen, det vill säga röjningen av skog för markanvändning, framför allt på torvmarker, visar en ny undersökning.
Livsmedelsverket fortsätter publicera forskningsresultat från sina laboratorier i sin öppna analysportal. I den nya delen ”Utsädeskvalitet” kan man på finska läsa om grobarhetsresultat för utsädesprover som granskats för certifiering och för prover från beställda undersökningar.
Livsmedelsverket har öppnat ansökan för val av nya rådgivare inom systemet för jordbruksrådgivning (Råd 2020-systemet). Tidigare rådgivare behöver inte söka på nytt.
Enligt de senaste uppgifterna som Livsmedelsverket fått har inget nötkött från de olagligt slaktade polska nötkreaturen nått vare sig handeln eller konsumenterna.
Ansökan om tilläggsstöd med anledning av torkan och om ersättning för djurens välbefinnande på pappersblanketter kan pga problem i Viputjänsten lämnas in ännu i dag.
Den nu uppdagade köttskandalen i Polen visar sårbarheten i kontrollsystemet för importerade livsmedel, skriver Niclas Sjöskog. Om den interna kontrollen i ett medlemsland brister kommer ingen varning ut och livsmedel rör sig fritt över gränserna. I det polska fallet hade ingen varning gått ut och Livsmedelsverket hade därför inga uppgifter om saken när nyheten om missförhållandena i det polska slakteriet fick offentlighet och det står nu också klart att ett parti av det polska köttet kommit till Finland.
Det var ungefär en halv timme före middagstid i dag fredag, som Mats Vesterlund tillsammans med jägare i Norrstrands jaktlag i Nagu fällde det första vildsvinet på orten i mannaminne.
En grupp av tredje årets agrologstuderande vid Yrkeshögskolan Novia, Raseborg har fått en projektbeställning på att forska kring Västankvarns elproduktion av solenergi. Gruppen består av Jyrki Mällinen, Pekka Björkqvist, Alexander Sjöberg, Diana Dahlbom och Jens Lundström. Gruppen redogör i den här artikeln för sina slutsatser.
Den internationella ekobranschen fortsätter att växa så det knakar. I flera EU-länder som Danmark och Tyskland har ekomatens marknadsandel redan nått tvåsiffriga tal. I USA, Kina och Ryssland går trenden likaså mot eko.
Den franska ekosektorn växer kraftigt. Olika matskandaler och rädsla för GMO har påverkat de franska konsumenterna och fått många att ändra sina vanor och äta allt mer ekologiskt.
Sedan hösten 2016 har det i Finland varit obligatoriskt att tillsätta D-vitamin i fettfri, homogeniserad mjölk. Anna Lemström, överinspektör på Jord- och skogsbruksministeriet, är nöjd över att förordningen om D-vitamin i ekomjölk har lett till en ökad konsumtion.
Efterfrågan på ekologiska produkter växer sakta men säkert och Ålands Trädgårdshall ÅTH:s verkställande direktör Tord Sarling betonar vikten av noggrann planering innan man satsar i större skala.