Arbos Lovol B Webben
Arbos förevisar sin starkaste 7000-serie på Agritechnica-mässan i Hannover i november. Det italienska märket har köpts av kinesiska Lovol, som vill erövra andelar på den europeiska marknaden för jordbruksmaskiner. FOTO: Arbos
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Arbos vill växa i Europa
med kinesisk uppbackning

Det italienska traktormärket Arbos har länge gått på sparlåga. De senaste åren har Arbos fått nytt liv, sedan fabriken köptes av kinesiska Lovol Arbos Group. Kineserna vill bygga upp Arbos till ett stort traktormärke på den europeiska marknaden.

Arbos dök för första gången upp 2015 på den tyska maskinmässan Agritechnica med målet att fatta fäste på den europeiska marknaden. Sedan dess har traktorerna vuxit i storlek. På årets Agritechnica visar Arbos upp sin starkaste 7000-serie.

Kineserna eftertraktar andelar på den europeiska traktormarknaden. Strategin är att erbjuda solida bastraktorer till ett förmånligt pris. Priset är upp till en fjärdedel lägre än motsvarande konkurrenter kan erbjuda, hävdar åtminstone märkets försäljare.

I till exempel Österrike har importören Xerra introducerat Arbos mellanstora 5000-serie (110–136 hästkrafter) för omkring 45.000–50.000 euro. Den nyaste 7000-serien har sexcylindriga motorer med effekter upp till 280 hästkrafter. Prisuppgifter saknas ännu.

Namnet Arbos är egentligen en sammanslagning av de italienska namnen Araldi och Boselli, båda delägare i en italiensk cykelfabrik med gamla anor. 1952 köptes fabriken av företagarfamiljen Bubba som har producerat jordbruksmaskiner sedan 1896.

Bubba-traktorerna har varit ett känt gammalt märke och senare producerade fabriken också skördetröskor. 1954 ändrades namnet till Bubba-Arbos. Tio år senare övertogs produktionen av den amerikanska lastbilsjätten White.

Nytt liv i kinesisk ägo

1976 övergick fabriken på nytt i italienska händer. De nya ägarna, bröderna Magni, döpte om företaget till Nuova Arbos. Under 1990-talet låg produktionen nere fram till 2015, då Arbos väcktes till nytt liv i kinesisk ägo.

Den nya ägaren Lovol Arbos Group är ett hundraprocentigt dotterbolag till den kinesiska koncernen Tianjin Lovol Heavy Industry Co. Ltd i provinsen Shandong. Koncernen beslöt att satsa på en egen europeisk tillverkning av jordbruksmaskiner under namnet Arbos.

Förutom Arbos införlivades också den italienska tillverkaren av småtraktorer Goldini och Matermacc, som tillverkar såmaskiner. Det dröjde inte länge innan de första traktorerna dök upp på Agritechnica.

Expansionen är nu inställd på Europa. Anläggningarna har förnyats och koncernen har utvidgat sitt försäljnings- och distributionsnät till de viktigaste europeiska länderna, bland dem Frankrike, Tyskland, Österrike, Polen och flera öst- och sydeuropeiska länder.

I dag producerar Arbos sina maskiner i två stora anläggningar i italienska Carpi och San Vito al Tagliamento. Gruppen har tre försäljningskontor i Frankrike, Spanien och Ryssland och representation på viktiga strategiska marknader i EU, Balkan och Turkiet.

Ger full gas på EU-marknaden

På årets Agritechnica i Hannover presenterar Arbos sin största 7000-serie som består av tre modeller, 7220, 7240 och 7260. Introduktionen kommer fyra år efter lanseringen av 5000-serien. Därmed har kineserna ett komplett program att visa upp.

I ett pressmeddelande noterar Arbos att koncernen betraktar Agritechnica som ett mycket viktigt skyltfönster. Koncernen är angelägen att visa upp sina senaste framsteg och knyta nya kontakter.

Enligt obekräftade uppgifter har Arbos målet att nå en marknadsandel på tolv procent i traktorsegmentet fram till 2027. Koncernen vill enligt egen utsago fortsätta på den inslagna vägen och räknar med fortsatt utveckling och tillväxt.

I Kina är moderbolaget Lovol marknadsledare inom jordbruksmaskiner. Koncernen säljer årligen mer än 100.000 traktorer med en marknadsandel av omkring 35-40 procent. Lovol tillverkar dessutom omkring 50.000 skördetröskor per år.

Enligt uppgift importeras traktorernas baskomponenter från moderbolaget i Kina. Fabriken i Italien kompletterar med västlig teknologi, som motsvarar europeisk standard. 5000-seriens motorer levereras av amerikanska Kohler men tillverkas i Italien.

7000-modellens motorer kommer från italienska FTP Powertrain Technologies i Turin. I och med 7000-serien kan den kinesiska tillverkaren erbjuda ett komplett program av universaltraktorer.