Kverneland 1 B Webben
Kvernelands nya delburna plog 6300S har ett stort hjul med diametern 440/80x24.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Kverneland – 140 år med plogar

Även om norska Kverneland har ingått i japanska Kubota sedan år 2012 är varumärket inte hotat. På vissa marknader säljs alla traktorer och redskap under namnet Kubota, men i exempelvis Sverige är Kverneland och Vicon starka varumärken och så ska det förbli.

I samband med Kvernelands 140-års jubileum bjöd företaget in pressen till plogfabriken i norska Stavanger. Där visades förutom den moderna fabriken upp även alla de nyheter som ska lanseras på Agritechnica.

Det är nya kultivatorer, plogar, såmaskiner sprutor, slåtterkrossar, pressar och en mängd elektronik.

Kverneland arbetar mycket med elektronik och digitalisering inom lantbrukstekniken och var tidigt ute med ISOBUS. Ett nytt exempel på det är att Kverneland nu erbjuder ISOBUS-kontrollerade redskap för alla lantbruksarbeten. Kverneland kallar det iM Farming och det innebär största precision i alla arbeten.

Ingen överlappning och inga mistor, varken för jordbearbetning, sådd, växtskydd eller gödsel. Efter succén med den ISOBUS-styrda plogen iPlough som kom år 2015 finns nu detta koncept även på harvar och kultivatorer.

När det gäller plogar kommer en ny generation av den delburna 6300 S Variomat. Den har 80 centimeters frigångshöjd och kraftfullare stenutlösning. Den nya plogkroppen som heter nummer 38 klarar däck upp till 710 millimeters bredd. Den nya plogen har central inställning av förplogarna.

Nyheter inom vallskörd

När det gäller rundbalspressar går man från 17 till 18 valsar i den nya pressen 6500F. Det är en fixkammarpress med två rullar i botten vilket innebär att det blir säkrare balrotation vid vått och tungt ensilage.

Andra nyheter inom vallskörd är en strängläggare med två rotorer som heter 9670S Evo. Den har justerbar arbetsbredd från 6,65 till 7,85 meter. Det är enligt uppgift en högkapacitetsmaskin med bra markföljsamhet.

Quattro Link är en ny butterfly från Kverneland. Den har arbetsbredden 8,75 meter och har en ny fjädring som medför ökad markföljsamhet. Traktorn bör ha 180 hästkrafter för att klara maskinen.

Även på kultivatorer kommer elektronik. På nya Tirbo T i-Tiller är djuphållningen automatiserad och rätt viktöverföring sker automatiskt till traktorn.

Andra nyheter från Kverneland handlar om rotorharvar och såmaskiner och flera av produkterna finns även under varumärket Vicon.