Soyl Data 1 Alt
Marcus Fagerström och Johan Holmström vid Krokby Entreprenad ser fram emot möjligheten att automatiskt kunna justera gödselgivan enligt markkarteringen. På sikt kommer det också att vara möjligt att justera utsädesnivån på motsvarande sätt.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

SOYL ger smidig användning
av data i arbetsmaskiner

Krokby Entreprenad i Raseborg börjar samarbeta med det brittiska företaget SOYL i fråga om markkartering och analys. Det speciella i sammanhanget är att SOYL kan garantera att den data som markkarteringen uppger kan användas automatiskt i arbetsmaskiner som såmaskiner och gödselspridare.

Det har redan länge irriterat Marcus Fagerström vid Krokby Entreprenad att man inte automatiskt kan överföra den data som man erhåller vid markkartering till företagets arbetsmaskiner som såmaskin och gödselspridare. Länken mellan markkarteringsanalysen och maskinen fattades helt enkelt.

– För en tid sedan skaffade vi Väderstad såmaskin och på deras webbplats nämndes brittiska företaget SOYL. Jag ringde till dem och det visade sig att de kan tillhandahålla den här tjänsten. Markkarteringsproverna ska tas både tätt och noggrant, men det viktigaste är att proverna är representativa för det skifte de representerar. På det här sättet får man mest nytta av analysen och datan, säger Fagerström.

Soyl Data 2
Uppgörandet av kartor kräver också kännedom om skiftets gränser. Därför kör man alltid runt skiftet och så att säga definierar det först. Det behöver i och för sig enbart göras en gång.

Automatisk justering över skiftet

Från markkarteringen får man gödslingsdata, vilket gör att såmaskinen automatiskt justerar gödslingsgivan över skiftet. Vid sådd av vårspannmål kommer man att gå tillväga så att man kör med en NK-gödsel i gödsellådan och startfosfor i småfrölådan.

Johan Holmström, medarbetare vid Krokby Entreprenad, tror på metoden.

– Det är kommer att vara vårt sätt att jobba. Tack vare att vi kan använda oss av datan kommer vi som helhet att få en mer behovsanpassad gödsling enligt den specifika datan för en viss plats på skiftet. Ofta jobbar vi också med skiften som är väldigt varierande, både i fråga om form och jordart.

En sak som datan man erhåller via markkartering inte kan användas till är automatisk justering av utsädesmängden över skiftet. För det måste man göra en annan typ av analys, en slags skanning av åkern. Av den framkommer bland annat jordens ledningsförmåga.

SOYL tillhandahåller utrustning för det här och så småningom ska också Krokby Entreprenad kunna använda sig av en markskanner.

– Efter att vi skannat åkrarna kan sedan också utsädesmängden justeras automatiskt över skiftet, säger Holmström.

Soyl Data 4
På kartorna som man får av SOYL, efter att de bearbetat datan, kan man se jordartsvariationerna över skiftet, säger Marcus Fagerström.

Helhetspaket det speciella

SOYL har sysslat med dessa tjänster i Storbritannien sedan 1990-talet. Det speciella är att man kan erbjuda ett slags helhetspaket i fråga om markdata kompatibel för arbetsmaskiner.

Och inom kort erbjuder Krokby Entreprenad också denna tjänst till sina kunder.

– Det finns alltför många jordbrukare i Finland som inte kan variera och dra fullständig nytta av datan i sina maskiner, trots att det är fråga om moderna och tekniskt avancerade maskiner, säger Marcus Fagerström.

Uppgörandet av kartor kräver också kännedom om skiftets gränser. Därför kör man alltid runt skiftet och så att säga definierar det först. Det behöver i och för sig enbart göras en gång. Men skulle man få in skiftets konturer direkt, till exempel från skifteskartor, kunde man ändå spara en del tid.

– Eftersom markkarteringen måste förnyas vart femte år om man hör till miljöersättningssystemet så är ju just den delen av arbetet någonting som ändå ska göras, säger han.

Själva jordanalyserna sker i Krokby Entreprenads fall vid ett av de laboratorier som erbjuder jordanalys i Finland.  Bearbetningen av datan och skapandet av kartor sker sedan vid SOYL i Storbritannien.