Kone Agria 1 2 Webben
I den högra handen finns det gamla systemet med spengummi. I den vänstra är det nya systemet med byteskassett.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

DeLaval presenterade
nya spenkoppar

Byteskassett i stället för spengummi, vilket påskyndar själva bytet. DeLavals nya mjölkningsorgan Evanza TM var en av trestjärnenyheterna på KoneAgria i Jyväskylä.

– Det här är en helt ny konstruktion av våra mjölkningsorgan, speciellt konstruktionen av spengummi. Nu går det mycket snabbare att byta det eftersom det sker med en snabbkoppling. Tidigare modeller var betydligt svårare att byta, säger Olli Kasurinen, produktchef vid DeLaval.

För tidigare modeller tog det cirka en halv timme att byta spengummi. Med det nya systemet tar det bara någon minut. Hela mjölkningsorganet väger också mindre.

– Allt det gör att servicekostnaderna minskar, konstaterar Kasurinen.

Förutom att själva bytet nu sker snabbare har också hållbarheten förbättrats.

– Tidigare modeller måste bytas efter 2.500 mjölkningar eller cirka ett halvår. Evanza TM klarar upp till 5.000 mjölkningar eller cirka ett år. Så hållbarheten har förbättrats avsevärt, förklarar Kasurinen.

Bättre egenskaper

Enligt honom ger DeLavals nya mjölkningsorgan bättre mjölkningsegenskaper. Den nya kassetten förbättrar själva mjölkningen samtidigt som spengummit, som är gjort av silikon, gör att den passar på alla spenar.

– Spenarnas storlek kan variera men eftersom spengummit är tillverkat av silikon passar de oavsett storlek.

DeLaval vann ett innovationspris i silver på den stora jordbruksmässan EuroTier i Hannover förra året. Nu har modellen testats på referensgårdar i Finland.

– Resultaten från våra referensgårdar har gett bra resultat och globalt har utvecklingen pågått i sju år. Så systemet är bra, konstaterar Kasurinen.

Vilka är resultaten?

– Juverhälsan har förbättrats märkbart eftersom onödiga luftinsläpp inte sker eftersom spengummit anpassas till spenarnas storlek. Mjölkningstiden har också förkortats samtidigt i och med att flödet är bättre. Så resultaten är goda, säger Kasurinen.