Esay Connect Webben
Det slutna påfyllningssystemet håller tätt och underlättar en trygg hantering av växtskyddsmedel på gården utan risk för spill. FOTO: Basf
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Tryggare växtskydd
med sluten påfyllning

Det ska snart bli slut på onödigt spill vid hanteringen av växtskyddsmedel på gårdarna. Fem stora företag inom jordbrukssektorn har enats om ett gemensamt, slutet påfyllningssystem som skyddar både användare och miljön mot spill.

Påfyllningen av växtskyddsmedel är alltid förbundet med risker. I idealfall löper allting enligt alla konstens regler – utan kontakt med själva medlet, utan spill i miljön. Men det slutna systemet optimerar säkerheten och förenklar hanteringen.

De fem ledande företagen inom branschen lanserar tillsammans det slutna påfyllningssystemet CTS (Close Transfer System) ”easyconnect”, med standardiserade anslutningar för dunk och växtskyddsspruta.

Systemet gör det möjligt att tappa sprutmedlet direkt från originalbehållaren till växtskyddssprutans tank. Samtidigt är det möjligt att mäta mängden av det påfyllda medlet. Det underlättar doseringen av delmängder och eliminerar risken för spill.

Bakom projektet står Adama, Basf, Corteva Agriscience, Nufarm och Syngenta. Från och med 2021/2022 ska systemet med standardiserade, förmonterade skruvlock vara infört i Danmark, Tyskland, Frankrike, Holland och Storbritannien. Fler länder följer.

System för ett brett sortiment av produkter

Tillverkarna av växtskyddsmedel kommer att tillhandahålla systemet för ett brett sortiment av produkter. Detta bidrar markant till att minska risken att vätskan skvalpar över vid påfyllning och smutsar ned kläder och golv.

Till bekvämligheten bidrar ett integrerat system för rening och sköljning av de tomma behållarna. Systemet sparar också tid, eftersom påfyllningen kan genomföras snabbare utan att pruta på säkerheten.

Behållare och komponenter ansluts bekvämt och tryggt till varandra med hjälp av snabbkopplingar. En ytterligare fördel är att jordbrukaren slipper lyfta och flytta tunga behållare från och till.

Easyconnect har utvecklats av Basf i samarbete med tredjepartstillverkare. Systemet har testats grundligt i utvalda länder ända sedan 2015. Funktionerna har kontinuerligt förbättrats på basen av den löpande responsen från användarna.