20200310 Ep 101732 A Mcu 169
Coronaviruset skickar EU-institutionerna på sjukledighet. Besluten om jordbruksreformen och långtidsbudgeten kan igen försenas. FOTO: EU
Jordbruk EU

Corona kan försena
CAP och EU-budgeten

Coronakrisen har drabbat Europa på allvar. EU-institutionerna arbetar på sparlåga. Flera viktiga möten har inhiberats. Det väntas fördröja den fortsatta behandlingen av både CAP-reformen och EU:s långtidsbudget.

Jordbruksministrarnas planerade rådsmöte den 23 mars kommer inte att äga rum. Ärendena på föredragningslistan ska i stället behandlas den 27 april. I mars arrangeras endast brådskande rådsmöten om flyktingläget i Grekland eller coronaviruset.

Ministerrådet överväger samtidigt nya regler för sina sammankomster. De nuvarande reglerna tillåter inte omröstningar per videokonferens, som därmed är ogiltiga. Dessutom är reglerna för närvaro alltför stränga i coronavirusets tidevarv.

EU-parlamentet har likaså inskränkt sitt arbete. Det påverkar bland annat jordbruksutskottets arbete. Mötet som hade planerats till den 18 mars måste inhiberas tillsvidare.

Enligt parlamentets talman David Sassoli dröjer parlamentets ofrivilliga paus åtminstone fram till slutet av mars, men det är osannolikt att situationen stabiliseras fram till dess. Sassoli försatte sig själv i karantän efter ett besök i sitt hemland Italien.

Ingen vet när institutionerna kan återgå till dagordningen. Enligt tidtabellen borde parlamentet nå en enhetlig position till CAP i juli. Själva trilogförhandlingarna mellan parlamentet, ministerrådet och kommissionen borde inledas i september.

Tidsplanen är makulatur

Den tidsplanen kan nu rinna ut i sanden. Den konservativa EPP-gruppens jordbrukspolitiska talesman Herbert Dorfmann fastställde nyligen för Agra-Europe att ingen ännu vet hur länge den ofrivilliga pausen kommer att dra ut på tiden.

Den gröna gruppens jordbrukspolitiska talesman Martin Häusling befarar likaså att CAP-tidtabellen måste skjutas upp. Han utgår från att förhandlingarna mellan de jordbrukarvänliga grupperna och parlamentets miljöpolitiker kan bli knepiga.

Den liberala Renew Europa-gruppens jordbrukspolitiska taleskvinna Ulrike Müller tror inte heller att planen håller. Det nuvarande scenariet förefaller inte realistiskt. I bästa fall kan parlamentet rösta om en gemensam förhandlingsposition i september.

Müller betonade att förskjutningen givetvis inte gäller övergångsförordningen, som ska garantera en provisorisk CAP för det närmaste året tills EU kan enas. Parlamentet kan sannolikt rösta igenom förordningen redan före sommarpausen.

Jordbruksutskottets ordförande Norbert Lins har också krävt att EU-kommissionen borde skjuta upp lanseringen av sin ”från jord till bord”-strategi, som enligt planerna ska äga rum den 25 mars. En stor del av kommissionens personal jobbar på distans.

Jordbrukskongress inhiberades i Bryssel

På det hela taget krånglar coronaviruset till diskussionerna om det europeiska jordbrukets framtid. Den årliga jordbrukskongressen Forum for the Future of Agriculture (FFA) i Bryssel har annullerats.

Anledningen är förbudet mot stora tillställningar med många deltagare. Arrangörerna kunde inte längre ta ansvaret för ett möte i denna storleksordning. De många reseförbuden i hela världen hade också stoppat både föreläsare och deltagare.

EU-kommissionen presenterade på måndagen ett förslag till tillfälliga inskränkningar inom den inre marknaden, med anledning av den akuta coronakrisen. Enligt kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är det viktigt att transporterna löper som vanligt.

Vi ska vidta exceptionella åtgärder för att skydda medborgarnas hälsa, men åtgärderna måste samordnas på EU-nivå för att trygga transporterna. Den fria rörelsen av varor som medicinska produkter och livsmedel är oerhört viktig, betonade von der Leyen.