49654695643 2A5A93Cbd7 O
Lari Helenius (till höger) från Restaurang Olo i Helsingfors är Årets Kock 2020. Till Årets Servitör 2020 valdes Christian Angelov från Restaurang Finnjävel, Helsingfors.
Jordbruk

Årets Kock och Årets Servitör valda

Lari Helenius från Restaurang Olo i Helsingfors är Årets Kock 2020. Till Årets Servitör 2020 valdes Christian Angelov från Restaurang Finnjävel, också i Helsingfors. FM-tävlingarna avgjordes på fredag 13.3.

Simon Helin från Restaurant Hjelm i Vasa placerade sig andra i Årets Kock. Hela övriga top 10 representerade Helsingforsrestauranger.

Årets Kock belönades med ett 10.000 euros stipendium från Messusäätiö, och Årets Servitör beviljades ett 10.000 euros stipdenium av MaRa ry:s Henrik Bittes stipendiefond. Vinnarna får också under sitt representationsår vara med om olika uppdrag inom restaurangbranschens föregångare i Finland.

Årets kock Lari Helenius var nöjd.

– Förra året kom jag tvåa, och allt annat än vinst skulle nu ha varit en besvikelse. Jag förväntar mig många nya upplevelser av det kommande representationsåret, och att få göra sådant i matväg som jag aldrig gjort tidigare, sade Helenius.

Årets Kock och Årets Servitör ordnas av stiftelsen för befrämjandet av finländsk matkultur ELO tillsammans med ett brett samarbetsnätverk.

Resultaten i Årets Kock 2020:

1. Lari Helenius, Restaurang Olo, Helsingfors, (1329/1710p.)

2. Simon Selin, Restaurant HEJM, Vasa, (1265/1710p.)

3. Jarkko Pulkkinen, Restaurang Finnjävel Salonki, Helsingfors, (1238/1710p.)

Resultaten i Årets Servitör 2020:

1. Christian Angelov, Finnjävel Salonki, Helsingfors (81,66/110 p.)

2. Joona Finni, Ravintola Figaro, Jyväskylä, (74,01/110 p.)

3. Jeremias Salonen, Ravintola Kaskis, Åbo (69,94/110 p.)