Jordbruk EU

Danmark ifrågasätter
Luxemburgs glyfosatstopp

Storhertigdömet Luxemburg vill som första EU-land införa ett generellt förbud mot försäljning av växtskyddsmedel som baserar sig på glyfosat. Men förbudet är av allt att döma lagstridigt, anser det danska miljö- och matministeriet.

Enligt nyhetsbrevet Agriwatch vidhåller ministeriet att beslutet i Luxemburg strider mot EU-rätten. Det framgår av ett svar på ett spörsmål från Folketinget som ministeriet nyligen har sänt till partiet Enhedslisten.

Ministeriet framhåller att Luxemburg inte har följt de gällande reglerna. Förbudet grundar sig inte heller på några nya fakta som skulle underbygga skadeverkningarna vid användning av glyfosat, heter det i svaret.

På denna grund utgår miljö- och matministeriet att Luxemburgs förbud strider mot EU-rätten. Luxemburg införde redan i början av februari ett komplett förbud mot användning av glyfosat.

Luxemburgs koalitionsregering under premiärminister Xavier Bettel kom redan i samband med regeringsbildnigen i december 2018 överens om att förbjuda försäljning och användning av glyfosat.

Enligt storhertigdömets jordbruksminister Romain Schneider har de flesta gårdar i Luxemburg redan tidigare slutat att använda glyfosat. Jordbruksministern uppger att 592 av landets 1.005 jordbruksföretag har lämnat produkten.

Österrike försökte under fjolåret förbjuda glyfosat i förtid. En majoritet i parlamentet motiverade kravet med försiktighetsprincipen men EU-kommissionen fastställde inte beslutet med hänvisning till formfel.