Jordbruk EU

EU:s agrarministrar
pressar kommissionen

EU-ländernas jordbruksministrar kräver unisont mer pengar för stöd till Europas jordbrukare under coronakrisen. Ministrarna är uppenbart missnöjda med agrarkommissionär Janusz Wojciechowskis krishantering.

Det är rätt unikt att alla 27 EU-regeringar drar åt ett och samma håll. I ett gemensamt brev till kommissionen i början av veckan framhåller jordbruksministrarna att situationen är allvarlig. Nu måste varje hörn av CAP dammsugas på lämpliga och effektiva åtgärder.

Ministrarna efterlyser framför allt intervention i form av privat lagring. Kravet är inte nytt, men kommissionen har länge avvisat uppmaningarna. Enligt ministrarna är tillfällig lagring ett effektivt sätt att skydda marknaden från prisvariationer och andra störningar.

I brevet hänvisar ministrarna till de möjligheter som EU-rätten ställer till förfogande inom ramen för den gemensamma marknadsordningen. Förordningen tillåter kommissionen att införa kortfristiga krisåtgärder om situationen det kräver.

Detta ger exempelvis möjlighet för EU att agera snabbt genom att införa privat lagring av skummjölkspulver. Därmed kan mejerierna få kompensation för lagring av mjölkpulver så länge krisen varar.

Mjölkpulvret kan sedan avyttras då marknaden återhämtar sig och priset går upp. EU har redan goda erfarenheter av lagring av mjölkpulver som senare har exporterats till utländska marknader till ett hyggligt pris.

Jordbruksministrarna efterlyser betydligt mer flexibilitet av kommissionen. De framhåller att båda CAP-pelarna tillåter tidigarelagda utbetalningar av stöd, höjning av stöd eller särskilda åtgärder inom ramen för landsbygdsprogrammen.

Medlemsländernas jordbruksministrar efterlyser dessutom en klar och gemensam informationsstrategi som riktar sig till EU:s medborgare. Informationen ska klargöra jordbrukets och livsmedelssektorns livsviktiga position för befolkningen.

Ministrarna befarar att coronapandemin kommer att medföra svåra och långvariga negativa effekter för jordbruket på medellång och långfristig sikt. Redan i dag kan tydliga följder av covid-19 iakttas på flera jordbruksmarknader.