Euko
Coronakrisen har medfört ett rejält marknadsöverskott som drabbar mjölkbönder i hela Europa.
Jordbruk Marknad

Mjölkbönder i flera EU-länder kämpar med mättade marknader

Coronakrisen har medfört akuta problem för mjölkgårdarna i stora delar av världen. Stängda restauranger och kantiner köper ingen mjölk längre och mejerierna blir sittande med ett överskott. I Storbritannien måste producenterna redan hälla ut sin mjölk.

Mejerisektorn har på en gång förlorat de flesta av sina storkunder. Mejerierna försöker prångla ut sitt överskott på spotmarknaden men priset ligger minst tio procent under det pris mejerierna betalar till bonden.

Professionella storkunder, industrin och exportörer har praktiskt taget stoppat sina inköp. Privata hushåll konsumerar i princip mjölk såsom tidigare men köpvanorna har ändrats. De privata hushållen har börjat hamstra mjölkprodukter med längre hållbarhet,

I Tyskland har de stora mejerikoncernerna redan minskat sina inköp av mjölk med en femtedel. Bönderna uppmanas att dra ned sin produktion i största möjliga utsträckning. Därmed vill man förhindra ett prisras på mjölk.

Solidaritetsfond ska hjälpa franska bönder

Trenden är densamma i de flesta andra stora mjölkproducerande länder. I Nederländerna har branschen ställt upp en nödfallsplan. Mejerierna har enats om att samarbeta genom att sprida riskerna inom hela branschen.

Enligt mejeribranschens takorganisation NZO ska överskottsmjölk som inte kan tas emot av ett mejeri levereras vidare till andra anläggningar med ledig kapacitet. Detta ska jämna ut riskabla fluktuationer.

Mejerierna uppgav före påsken att systemet hittills har fungerat någorlunda. I situationer där den sammanlagda kapaciteten inte räcker till, måste producenterna ändå räkna med inskränkta mjölktransporter från gårdarna.

I Frankrike vill mejeribranschens centralorganisation CNIEL införa en prämie till bönder som drar ned sina mjölkleveranser. Målet är att sänka produktionen med mellan två och fem procent.

Paketet bygger på en solidaritetsfond som utrustas med EU-medel till ett värde av 10 miljoner euro. Mjölkgårdar som sänker sina leveranser skulle kompenseras med 32 cent per liter upp till en mängd av 1.000 liter.

Förhoppningen är att med gemensamma ansträngningar sänka utbudet av mjölk med upp till 30 miljoner liter i april månad. Mejeribranschen har dessutom krävt att EU öppnar sin åtgärdsarsenal i form av stöd för privat lagring.

Brittiska bönder vädjar till regeringen

I Storbritannien har producentorganisationen NFU vädjat till regeringen om krisstöd för branschen. I ett öppet brev uppmanade NFU-ordföranden Minette Batters landets jordbruksminister George Eustice att vidta åtgärder för att trygga landets mejerisektor.

Enligt Batters är situationen ohållbar. Flera mindre mejerier släpar efter med producenternas mjölklikvider. Några mejerier uppges ha varnat för att betalningarna för mars månad kan dröja ända in i maj.

Situationen förvärras av hotet om kännbara avdrag i utbetalningarna. Några mejerier uppges redan ha förberett producenterna på att mjölken kanske inte kommer att hämtas från gårdarna enligt överenskommen tidtabell.

Enligt NFU har flera mindre producenter redan börjat hälla ut sin mjölk. Minst 2.000 mjölkgårdar lever under hård press som en följd av coronakrisen. Vi behöver raska åtgärder från regeringen för att undvika katastrof, varnar Batters.