SLC - Avocado5
Trumps gränshot ledde till agrarkaos

USA-presidenten Donald Trump hotade förra veckan att stänga gränsen mot Mexiko om den olagliga migrationen och smugglingen av knark fortsätter. Senare ändrade han åsikt, men hotelsen hann redan blanda om jordbruksmarknaderna både i USA och Mexiko.

Dränkta spannmålslager blir problem för USA-bönder

Skadorna efter översvämningarna i den amerikanska mellanvästern uppskattas för närvarande till ungefär tre miljarder US-dollar. Ett stort problem är den spannmål som har förstörts i gårdarnas egna lager. Ingen försäkring täcker skadorna.

Nationella husdjursstöd, växthusstöd och ersättningar för miljöavtal betalas i april

Fredag 26.4 börjar Livsmedelsverket betala ut nationella husdjursstöd, förskott på stöd för växthusproduktion och restbelopp som gäller miljöavtal.

SLC - Lpx 102201
Kina samlar spannmål och förvränger statistiken

Långa torrperioder och extrem hetta präglade sommaren 2018. Enligt FN:s livsmedelsorganisation FAO håller produktionen inte takt med konsumtionen. Men det kan också bero på Kina, som av taktiska skäl samlar stora mängder spannmål i lager.

Skötselavtal för landsbygdslandskap och våtmarker kan ansökas

Skötselavtal för skötsel av landsbygdslandskap och våtmarker kan 2019 endast ansökas för objekt som har etablerats med ersättning för icke-produktiva investeringar.

SLC - Humla
Fullt hus på pollinerarseminarium

Förekomsten av pollinerare i Finland och deras betydelse för den finländska livsmedelsförsörjningen diskuterades på MTK:s, SLC:s och Finlands Biodlares Förbunds gemensamma pollinerarseminarium förra veckan i Helsingfors.

Svenska bönder får högre stöd för torka

Den svenska regeringen höjer stödet till landets jordbrukare för skadorna under den torra sommaren 2018.

Stödpaket förbereds för att skydda bönder mot Brexit

EU-kommissionen förbereder ett stödpaket till jordbruket för det fall att Storbritannien lämnar EU utan avtal.

SLC - Mudd3
Forststyrelsen stoppar nödvändig muddring av Tjöck å

I vintras blev muddringstillstånden för Tjöck å klara. Men Fortstyrelsen har besvärat sig mot arbetet för att staden Kristinestad högg bort sly på drygt hundra meter för att kunna inleda muddringen. Vägmästare Niklas Brandt har tröttnat på den eviga byråkratin kring att få muddra och rensa åar i Kristinestad.

SLC - Slutsemi2
InnoVäxthus lämnade över stafettpinnen till Lyftkraft

Från något flummigt och teoretiskt till att förbättra kundorienteringen. Ungefär så kan InnoVäxthus beskrivas. Nu ska växthusnäringen lära sig att hantera marknaden bättre inom det nya projektet Lyftkraft.

Stödet för biodling 2019 fastställt

Det nationella stödet för biodling enligt antalet bisamhällen 2019 är 19 euro för ett övervintrat och ofördelat bisamhälle, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Img 20180712 143115
Inspirationsdag kring lantvete som hittades på Kökar

Odling av ett höstvete som hittades under en buske på skärgårdsön Kökar och andra spannmålssorter som testades vid nedlagda Ålands försöksstation kan bli verklighet efter en kurs i Mariehamn förra veckan.