Vaarbr8
Förra veckan kom vårbruket igång på allvar i Österbotten. Redan veckan före tjuvstartade potatisodlaren Mikael Hoxell i Dagsmark i Kristinestad med att sätta tidig potatis.
Jordbruk

Potatisodlarna igång med
vårbruket i Kristinestadsnejden

Vårbruket har startat i Österbotten. Redan torsdagen den 23 april satte Mikael Hoxell i Dagsmark de första potatisarna – en tidig sort som skördas efter midsommar. I mitten av maj beräknar han att sättningen av vinterpotatis är avslutad.

Torsdagen den 23 april sken solen och det var cirka 10 grader varmt i Dagsmark i Kristinestad. På åkrarna in till den byn hade redan några potatisodlare kommit igång med vårbruket. En av dem var Mikael Hoxell.

– I förrgår plöjde jag och i går var det dags att harva och i dag sätter jag potatis. Jag konstaterade att det var tillräckligt torrt och varmt i marken så därför beslöt jag att påbörja arbetet. Det är faktiskt riktigt skönt att ha kommit igång och vädret är härligt, säger Hoxell.

Hoxell odlar potatis på cirka 15 hektar och inledde med att sätta tidig potatis av sorten Solist på en åker på 1,5 hektar. Den kommer troligen skördas strax efter midsommar.

– Det här är sommarpotatis och därefter blir det att sätta den så kallade vinterpotatisen som tas upp sent i höst. Om vädret är gynnsamt torde de flesta ha satt vinterpotatisen i mitten av maj, konstaterar han.

Jämfört med tidigare år inleds vårbruket relativt tidigt. Vanligen brukar den första potatisen sättas kring efter första maj.

– Men ifjol satte jag den första potatisen den 24 april, det vill säga en dag senare än i år. Sedan har de som täcker sommarpotatisen med väv och plast kommit igång för några veckor sedan. Den potatisen skördas i slutet av maj, men det är inte längre så många som använder väv längre, förklarar han.

Vaarbr5
Det har knappt varit någon tjäle i Kristinestad i vinter. Marken är nu torr och som bäst har många potatisodlare i nejden inlett vårbruket.

Klarar kallt väder

När potatisen har satts spelar det ingen större roll om det blir kallare perioder. Viktigaste är att det inte blir frostnätter när blasten börjar växa.

– Sättpotatisen klarar kallt väder i marken, men när det börjar växa sedan så är den största risken om det blir frost innan det blir sommar. Så jag hoppas på varmt väder nu men man får alltid räkna med variationer, säger Hoxell.

Har det varit någon tjäle i jorden här?

– Det har nästan inte varit någon tjäle alls i jorden och det är inte bra. Det behövs tjäle så att marken spricker lite för det ger en bättre struktur.

Efterfrågan på matpotatis har ökat på grund av coronakrisen. De speciella omständigheterna gör inte honom orolig.

– Det finns åtgång på matpotatis och jag oroar mig inte särskilt mycket för det. Trots att det råder undantagsförhållanden i landet så är det skönt som jordbrukare att få inleda vårbruket. Jag är också permitterad från mitt arbete som busschaufför och det ger mig mer tid att reda upp sådant på gården som jag inte hunnit ta itu med tidigare, säger han.

Mikael Gröndahl, vd på Lappfjärd potatis, konstaterar också att det finns god efterfråga på matpotatis. En orsak är att allt fler tillreder mat hemma på grund av att restaurangerna har stängt och endast har take away.

– Det märks på efterfrågan att fler kokar mat hemma nu och det är positivt. Det går åt mer potatis via affärerna och på det viset har aktörer som vi som har matpotatisprodukter gynnats. Just nu är vi i balans med lager och åtgång så situationen är stabil, säger Gröndahl.

Hjälper varandra

Men han konstaterar att det är viktigt att potatismarknaden nu hålls i balans. För att göra det hjälper Lappfjärd Potatis nu ett skaleri som hör till samma försäljningsbolag Potwell Oy.

– Eftersom efterfrågan på en del av skaleriets produkter för storkök och restauranger minskat på grund av att de är stängda så tar vi emot en del av deras potatis och packar det som matpotatis. Det gör vi för att det inte ska bli för mycket potatis i lager, säger Gröndahl.

Att ha för stora lager av fjolårets skörd är inte att föredra eftersom årets skörd snart börjar tas upp.

– Vi behöver få bort lagren tills dess och därför är det självklart att vi hjälps åt alla nu. Prisbilden på matpotatis har varit stabil hela vintern men ett för stort utbud plötsligt kan påverka priserna negativt.

Han ger konsumenterna följande råd:

– Fortsätt köpa potatis. Vi är tacksamma över att finländarna köper våra produkter för det är mycket viktigt. Jag hoppas att de fortsätter köpa inhemsk packad potatis som är ett bra livsmedel som dessutom är billig. Dessutom är potatis mångsidig och passar till många rätter.

Vaarbr2
Redan torsdagen den 23 april inledde Mikael Hoxell vårbruket i Dagsmark i Kristinestad med att sätta den tidiga sorten solist. Det är skönt att komma igång, säger han.