SLC - Mg 9215 2
Thomas Antas efterlyser mer samarbete mellan gårdarna

Samarbete mellan gårdarna, hårdare eller mjukare ägoregleringar och arrendeavgifterna ner på en vettig nivå är vad SLC Nylands ordförande Thomas Antas efterlyser, när han öppnar det nyländska förbundets årsmöte.

ÅPF kräver besked om förslaget till ny vattenlag

Ett förslag till ny vattenlag för Åland har nu sänts på remiss till bland andra Ålands Producentförbund, som har många frågor om lagförslaget.

SLC - Tarhamehilainen Tattarilla Kuva Tarja Ollikka Sml
Producentorganisationerna och biodlarna vill trygga pollineringen

SLC - Ciano D Enza2
Svår torka har drabbat norra Italien

En sådan svår torka som i vinter har de italienska bönderna sällan upplevt. Många har redan varit tvungna att börja bevattna fälten, trots vattenbristen.

SLC - Iron Ox 1
Robotar prövas inom växthusodlingen i USA

Robotisering och automatisering är bekanta termer från industrin. Det amerikanska uppstartföretaget Iron Ox försöker nu ta reda på hur robotar lämpar sig för odling av grönsaker i växthus.

SLC - D3 Ixtwb Waaawioh
EU-parlamentet vill höja stödtaket till 100.000 euro

EU-parlamentets jordbruksutskott antog på tisdagen förslaget till nästa CAP-reform. En majoritet i utskottet röstade för ett stödtak på 100.000 euro per gård med möjlighet till avdrag för hälften av lönekostnaderna.

Växtskyddspreparat med dikvat, pymetrozin och propikonazol dras in

EU:s kommission förbjöd förra hösten dikvat, pymetrozin och propikonazol vilka är verksamma ämnen i växtskyddsmedel. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har dragit tillbaka tillstånden för preparat som innehåller dessa verksamma ämnen samt bestämt övergångstider för försäljning, förstörelse av lagervaror och användning av preparaten.

Ytterligare två vill bli livsmedelsombudsman

Heini Kovanen och Olli Wikberg har sökt den nya tjänsten som livsmedelsombudsman inom utsatt ansökningstid som gick ut förra veckans fredag. Det var andra gången som tjänsten lediganslagits.

HKScans personal minskar med 74 i Finland

HKScan har avslutat de samarbetsförhandlingar som berör marknadsområdet Finland. Också förhandlingarna gällande intregreringen av organisationen Categories and Concepts i Finland har avslutats.

39 ålänningar nominerade till nordiska mattävlingen

Totalt 39 nomineringar har gjorts på Åland inför den nordiska mattävlingen EMBLA Nordic Food Awards med final i Reykjavik på Island i månadsskiftet maj-juni.

Ekologiska pionjärer får pris av Östersjöfonden

Tre ekologiska odlare får Östersjöfondens Ålandspris 2019 för ”banbrytande pionjärarbete för den ekologiska odlingen på Åland” och sina ”långvariga miljöengagemang”.

Stöd som kompenserar förluster till följd av torkan börjar betalas ut 11.4

Livsmedelsverket betalar från och med 11.4 ut tilläggsstöd till gårdar som drabbats av produktionsförluster till följd av de exceptionella väderleksförhållandena under växtperioden 2018.