SLC - Notboskap 2
Gräsmarker viktiga för mångfalden

I ett nyligen avslutat projekt, finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning, har en grupp forskare från bland annat Chalmers studerat ekonomi och ekosystemtjänster i nötkreatursproduktion där fodret domineras av grovfoder och bete.

SLC - Fjaellko Es
Europeiska boskapsrasers släktskap och genetiska mångfald har kartlagts

Den stora variation som finns mellan lantraser av nötboskap i olika delar av Europa beror delvis på inkorsningar som skedde tidigt i domesticeringen. Det visar en avhandling av Maulik Upadhyay från SLU.

Pengar för Ålands krisstöd blir över i landskapets kassa

Totalt 138 åländska odlare har sökt det åländska krisstödet på grund av förra sommarens torka. Men eftersom det totala arealstödet som lagtinget godkände var 465.000 euro kan det bli så att närmare 120.000 euro av beviljade stödpengarna inte kommer odlarna till godo.

Åländsk skogs-vd blir mejerichef

Ålands Skogsindustriers vd Joakim Blom byter bransch och blir i stället vd för Ålands Centralandelslags mejeri i Jomala.

SLC - Ooospv2
Långgård: Vårt klimatarbete fortsätter

Skogen binder cirka 50 procent av Finlands koldioxidutsläpp. Men jord- och skogsbruket kan göra mer. Vårt klimatarbete fortsätter och inom lantbruket kan vi satsa mera på förnyelsebara energiformer, sa ÖSP:s ordförande Tomas Långgård när han öppnade vårmötet.

SLC - Ooospv9
Nylund: Helt onödigt att lagen om djurens välfärd föll

Det helt onödigt att lagen om djurens välfärd föll på grund av att landskapsreformen gjorde det. Nu föll den på formalia, konstaterade SLC:s ordförande Mats Nylund i sin lantbrukspolitiska översikt på ÖSP:s vårmöte.

SLC - Ooospv4
CAP-reformen diskuterades livligt på ÖSP:s vårmöte

CAP-reformen 2021 kommer medföra utmaningar – men också möjligheter för det finländska jordbruket. Men det gäller att vi är aktiva och utarbetar en egen strategi. Max Schulmans föreläsning diskuterades livligt på ÖSP:s vårmöte.

SLC - Ooospv18
Finländska bönder ska bli kolbönder

På sikt ska det finländska jordbruket bli bättre på att binda koldioxid. Lyckas det väl kan inhemska produkter till och med marknadsföras som kolnegativa. Det tror Michaela Ramm-Schmidt, som berättade om projektet Carbon Action på ÖSP:s vårmöte.

ÖSP: Finländsk mat är klimatsmart!

Hur skall de finländska konsumenterna äta för att vara klimatsmarta? Svaret är enkelt; ät mat producerad i Finland! påpekar ÖSP:s vårmöte i ett uttalande.

ÖSP delade ut studiestipendier på sitt vårmöte i Vörå

Österbottens svenska producentförbund r.f. delade ut studiestipendier på sitt vårmöte i Vörå i tisdags.

Livsmedelskedjan samlades vid det första gemensamma matbordet

Livsmedelskedjans gemensamma diskussionsforum samlades för första gången 10.4 i Helsingfors under namnet Gemensamt Matbord.

SLC - Thomas Blomqvist
Thomas Blomqvist efterlyser samarbete inom livsmedelskedjan

SLC:s fullmäktigeordförande Thomas Blomqvist anser i sin lantbrukspolitiska översikt på SLC Nylands vårmöte förra veckan att det var bra att en utomstående utredningsman som Reijo Karhinen visar på utmaningarna inom jordbruket.