SLC - 682 Eaf3 B Ec4 D 9046 9367 Ccdcabc1456 A
EU-ministrarna dryftade grön arkitektur inom CAP

Den så kallade gröna arkitekturen stod i centrum då EU:s jordbruksministrar strax före påsken diskuterade miljö- och klimatfrågor i nästa CAP. Många ministrar stödde kommissionens strävanden till högre ambitioner men det hördes också protester.

SLC - Sandra Bergqvist
”Jag ser fram emot att få vara med och påverka”

Sandra Bergqvist, 39, nyinvald SFP-riksdagsledamot från Egentliga Finland och en av SFP:s tre viceordförande, ser fram emot att bli en del av den svenska riksdagsgruppen och att få vara med och påverka på hög nivå.

SLC - Mg 7181
Thomas Blomqvist inleder sin fjärde period i riksdagen

Thomas Blomqvist, SLC:s fullmäktigeordförande och riksdagsledamot från SFP lyckades bli invald för en fjärde period i riksdagen. Han är mycket nöjd med sitt resultat med tanke på att konkurrensen var hård i Nylands valkrets. – För mig personligen känns det jättebra, säger han. Jag gjorde ett bättre resultat, än jag hade räknat med. Jag hade gärna sett att mitt parti, SFP, hade hållit det fjärde mandatet i Nyland, men så gick det nu inte trots att vi fick hyfsat med röster. När det gäller landsbygden och SLC:s intressen anser Thomas Blomqvist att det är oerhört viktigt att det finns riksdagsledamöter som har förståelse för landsbygden.

SLC - Mg 7744
Mats Nylund tror på möjligheten att föra landsbygdspolitik i ny regering

Det blir inga lätta regeringsförhandlingar tror SLC:s ordförande Mats Nylund. Det blir troligtvis ändå socialdemokraterna som bildar regering, och det ska nog gå att samarbeta med den kommande regeringen om viktiga landsbygdsfrågor. Enligt Mats Nylund vore det viktigt att SFP medverkar i regeringen. – Men vi måste få den överdimensionerade klimatdebatten tillbaka på en vettig nivå, säger han.

SLC - Vaal2
Sjöskog nådde inte ända fram - men Norrback blev invald

ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog tog sikte på riksdagen. Men trots en aktiv kampanj nådde han inte ända fram. Valresultatet i Vasa valkrets var dock positivt för jordbruket och landsbygden.

Ansökningstiden för jordbrukarstöd börjar 29 april

I år kan jordbruksstöd sökas i e-tjänsten Vipu (https://vipu.ruokavirasto.fi) från 29 april. Jordbrukarna har tid på sig fram till 17 juni att lämna in den samlade stödansökan. Jordbrukarna gör klokt i att redan innan stödansökan påbörjas ta del av 2019 års ansökningsguide på webbplatsen livsmedelsverket.fi. Guiden består av en basguide till stödansökan och en stödguide med detaljerade stödvillkor. Ansökningsguidens bilagor innehåller dessutom nyttig information om till exempel besittningsöverföringar, stödnivåer och växtarter.

EU prisar Ålands hållbarhetsarbete

Ålands Producentförbunds Hållbara livsmedelsstrategi har spelat en ganska central roll för att Åland som enda region i Norden har fått ta emot pris av EU-kommissionen för sitt hållbarhets- och miljöarbete. Priset som nu delades ut för första gången heter European Sustainability Award och ges till sju olika mottagare.

SLC - Salic 1111
Jättefarm i Australien såldes till arabisk köpare

Arabiska investerare har köpt en 200.000 hektar stor farm i västra Australien. Den statliga myndigheten för utlandsinvesteringar gav senaste vecka grönt ljus för transaktionen.

Parlamentet vill ha effektivare krisreserv

En majoritet i EU-parlamentets jordbruksutskott efterlyser mer pengar för jordbrukets krisreserv. Samtidigt ska jordbrukarna avlastas med finansieringen.

Genbanksboskap i norr behöver nya uppfödare

Jord- och skogsbruksministeriet letar nu efter djuruppfödare som kan ta över uppfödningen av genbanksbokap i den norra delen av landet, närmare bestämt Kajanaland, Lappland och norra Österbotten.

Kommentaren: Varför sluta konsumera inhemsk mat?

Som så ofta förr pekar WWF åter på matproduktionen som en av de tre stora orsakerna till vår överkonsumtion tillsammans med trafik och energi. På producenthåll har vi alltid haft svårt med den ekvationen. Hur kan det vara negativt att producera mat, så länge människor svälter? frågar sig chefredaktör Micke Godtfredsen i en kommentar.

SLC - Slaktdjursutskottet B Webben
SLC-utskott oroat för självförsörjningen med finländskt kött

Hur ska det gå för självförsörjningen med bland annat svinkött i framtiden? Den frågan bekymrar SLC:s slaktdjurutskott som möttes nyligen i Helsingfors.