Hogan lovar CAP-stöd för skogsplantering

Skogsplantering är bra för biodiversiteten och klimatet, anser agrarkommissionär Phil Hogan. På en skogskonferens i Bryssel lovade Hogan pengar ur CAP-stöden till jordbrukare som planterar en hektar skog.

Utpressarband hotar europeiska matkoncerner

Polisen i flera europeiska länder inklusive Europol spanar efter en liga som försöker pressa pengar av flera stora livsmedelskoncerner. Utpressarna hotar att blanda ett farligt gift i matprodukterna om deras krav inte uppfylls.

Jordbrukare i pensionsåldern blir allt fler

– Antalet jordbrukare som har fyllt 70 år håller på att öka markant. Det verkar som att allt fler fortsätter med gårdsbruket även efter pensionsåldern, säger överaktuarie Jaana Kyyrä från Naturresursinstitutet (Luke).

SLC - Dalsbruks Skola 1
Skolelever tillreder bygdens råvaror

Eleverna vid Dalsbruks skola besökte producenter på Kimitoön, fick med sig råvaror till skolan och tillredde sedan sina råvaror i den husliga ekonomin.

SLC - Klubbars1
Skadedjur på agendan när Husdjursklubben höll årsmöte

Håll tätt, rent och städa undan mat. Så hålls skadedjur borta från mjölkanläggningar. De tipsen gav skadedjursbekämparen Hasse Herler när Österbottens Husdjursklubb höll årsmöte i Jakobstad.

SLC - Dsc 1359
Camion HD 100-combivagn nyhet i Kurikan Hyväkones sortiment

En stabil och kraftig jordvagn med förhöjningskassett. Så kan produktnyheten Camion Combi HD100 beskrivas i korthet enligt försäljaren Stig Nygård på BT Agro och Hyvä Kone.

SLC - Spannmalstorg
Spannmålstorget är böndernas egna digitala marknadsplats

Har du redan bekantat dig med den digitala marknadsplatsen Spannmålstorget, eller det som på finska heter Viljatori? Om inte så är det kanske dags nu.

SLC - Rob7
Ny robotanläggning visades upp i Terjärv

När nya anläggningar för mjölkproduktion ordnar öppet hus brukar det komma hundratals besökare. Så var fallet också för två veckor sedan när Victor och Janika Ravald visade upp sin nya anläggning i Terjärv.

SLC - Lpx 102045
Kinesiska svinpesten främjar EU-exporten och grispriserna

Den afrikanska svinpesten är ett problem för Kinas grisproduktion. Den inhemska produktionen har påverkats negativt och måste ersättas av import. Trenden syns redan i de globala grispriserna, också i EU.

Grisutställning i USA ställs in på grund av ASF

Den stora grisutställningen World Pork Show 2019 har inhiberas som en säkerhetsåtgärd med anledning av faran för afrikansk svinpest. Utställningen skulle ha arrangerats i juni i Des Moines, Iowa.

Nu kan de åländska bönderna söka om stöd för foderimport

Det importstöd för foder och halm som Ålands landskapsregering beslutat bevilja på grund av den extrema torkan under fjolårets odlingssäsong kan nu sökas. Stödet beviljas per bal och inköpet ska verifieras med kopia på fakturan från säljaren eller transportfirman. Balarnas mängd skall framgå. Inköpsperioden är 1 juni 2018 – 15 maj 2019.

SLC - Elma1
Djuren blev barnens på riktigt

ELMA-mässan i Mässcentrum i Helsingfors fick i år ett nytt koncept efter fjolårets paus. Nuförtiden ordnas mässan i samband med Barnmässan, vilket betyder att evenemanget allt starkare riktar sig just till barn.