LF:s EU-valtent

EU-valet närmar sig och på Landsbygdens Folks redaktion har vi därför sammanställt fem frågor till de kandidater vi har hittat, som är medlemmar i SLC. Glöm inte att rösta!

SLC - De Castro
Paolo De Castro valde ändå att ställa upp i EU-valet

Säg ”jordbrukspolitik inom EU” och många tänker på just honom. Han är mannen som lyckades få igenom det nya direktivet som ger bönderna en starkare ställning mot grossister och handel. Och han kan bli ordförande för jordbruksutskottet nästa mandat, där den kommande jordbrukspolitiken ska diskuteras och utformas. Italienaren Paolo De Castro vet vad som rör sig inom EU på jordbruksfronten innan de flesta andra ens vet att något nytt är på gång.

SLC - Bio A Godselfab 1
BioA öppnade gödselfabrik i Kotka

BioA heter den nya gödselfabriken i Sunila i Kotka som börjar tillverka återvunnen eller så kallad cirkulär gödsel. Viljelijän Avena Berner blir återförsäljare för fabrikens produkter.

Glyfosat är ingen hälsorisk hävdar USA:s miljöstyrelse

I USA ska försäljningstillståndet för glyfosat snart förnyas. I ett preliminärt utlåtande har miljöbyrån EPA inte kunnat fastställa något samband mellan glyfosat och cancerrisk.

Mejerinoteringarna steg något på GDT

Noteringarna på den nyazeeländska mejeriplattformen Global Dairy Trade fortsatte att stiga på den senaste auktionen denna vecka.

SLC - Beyond Beef Meatballs Pan
Fejkat kött går åt som smör på börsen

En köttfri veganburgare av ärter och soja blev storsuccé då uppstartföretaget Beyond Meat förra veckan noterades på den amerikanska it-börsen Nasdaq. Inom bara två dagar tredubblades företagets börsvärde. Placerarna vill tjäna pengar med vegankött.

Många vill konkurrera på köttlös köttmarknad

Beyond Meat är ingalunda ensamma på marknaden för köttlöst kött. Flera konkurrenter utvecklar egna variationer av idén.

SLC - Mg 9964
Nu förhandlar Antti Rinne om en rödmylleregering

En folkfronts- eller rödmylleregering är regeringssonderaren Antti Rinnes (sdp) mål med regeringsförhandlingarna som inleddes tidigt onsdag eftermiddag. Förutom socialdemokraterna deltar centern, svenska folkpartiet, de gröna och vänsterförbundet i förhandlingarna. Om förhandlingarna lyckas betyder det att samlingspartiet ingår i oppositionen liksom sannfinländarna och kristdemokraterna.

SLC - Yara App
Yaralrix en ny app för kvävemätning

Gödselföretaget Yara lanserar applikationen Yaralrix för smarttelefoner. Med hjälp av appen kan du mäta kvävegödslingsbehovet med din smarttelefon.

SLC - Img 9111
Nytt tema för Ålandsmejeriets jippodag

För 28 året i rad ordnade Ålands Centralandelslag ÅCA i måndags sin traditionella jippodag vid Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn i Jomala för samtliga elever i de åländska grundskolornas sjätte klasser.

SLC - Agri Epi Centre Project Manager Duncan Forbes
5G förvandlar byvägen till en snabb omkörningsfil

Snabba nätverk är en förutsättning för landsbygdens och jordbrukets framtida utveckling. Det framhåller Duncan Forbes som leder ett brittiskt 5G-projekt för elektronisk övervakning av mjölkkor. Målet är en bättre djurvälfärd och optimerad ekonomi.

Holländare prövar 5G inom potatisodling

I Holland skaffar jordbrukare, maskintillverkare och mobilföretag redan sina första erfarenheter av det snabba mobilnätet 5G. Den nya tekniken ska optimera precisionen inom växtskyddet i potatisodlingar.