Systemet för jordbruksrådgivning, Råd 2020, erbjuder gårdarna förmånliga rådgivningstjänster.
Landsbygdens Folk har tagit en titt på förändringarna i den samlade stödansökan tillsammans med Esme Manns, inspektör vid Nylands NTM-central.
Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de blankettombud som lokalavdelningarna inom förbunden har utsett.
Den för odlarna bekanta Viputjänsten har fått en ny kartapplikation som kommer att användas för första gången under vårens samlade stödansökan.
Från och med i år kan man få miljöersättning för saneringsgrödor på en basskiftesareal, där man har anmält potatis, sockerbetor eller trädgårdsväxter på friland – utom kummin – något av åren 2015, 2016 eller 2017.
När Livsmedelsverket inledde sin verksamhet i januari öppnades nya möjligheter för samarbete mellan ämbetsverkets avdelningar, berättar Hanna Kortemaa, chef för avdelningen för växtproduktion. Redan nu kan man skönja effekterna i synnerhet av det nya digitala kunnande som sammanslagningen fört med sig.
Under lunchen vid den internationella skolan i Trieste är säsongens grönsaker i fokus, största delen av grönsakerna är ekologiska och närproducerade. Det är en privat skola där maten ingår i terminsavgiften. Italienarna sätter stort värde på högklassig och hälsosam mat.
Den 1 maj trädde en ny förordning i kraft som tvingar restauranger i Finland att ange ursprungsland för nöt, får, get, svin och fågel. Men de åländska restaurangerna vill inte att Åland ska anges som ett eget ursprungsland.
För jordbruket är svag lönsamhet den allt överskuggande utmaningen. Det säger ordförande Mats Nylund, som här redogör för SLC:s synpunkter inför regeringsförhandlingarna som inleds i dagarna. Den socialdemokratiska regeringssonderaren Antti Rinne torde i tisdags ha fått svar av riksdagsgrupperna på de åtta frågor han ställde för en vecka sedan. Lönsamhetsproblemen inom jordbruket går inte att lösa med en eller två åtgärder, utan det behövs ett paket, fortsätter Mats Nylund.
Ett drygt tjugotal lobbyorganisationer inom EU:s livsmedelsbransch kräver en omprövning av EU-domstolens negativa utslag mot gensaxen. De befarar att EU riskerar att förlora konkurrensen mot den övriga världen utan tillgång till de nyaste förädlingsmetoderna.
I EU minskar antalet försök med gentekniskt förändrade grödor på friland dramatiskt. För detta år har bara sju nya försök anmälts till EU-kommissionens Joint Research Center (JRC). Jämfört med situationen 2009 har antalet minskat med 90 procent.