Anlita Råd 2020!

Sys­te­met för jord­bruks­råd­giv­ning, Råd 2020, er­bju­der går­dar­na för­mån­li­ga råd­giv­nings­tjäns­ter.

SLC - Vipu 2019
Mindre förändringar i stödansökan för 2019

Landsbygdens Folk har tagit en titt på förändringarna i den samlade stödansökan tillsammans med Esme Manns, inspektör vid Nylands NTM-central.

Viktiga datum i årets stödansökan

Blankettombuden hjälper med EU-stödansökan

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de blankettombud som lokalavdelningarna inom förbunden har utsett.

SLC - Vipu Karttjanst
Viputjänsten har fått ny kartapplikation

Den för odlarna bekanta Viputjänsten har fått en ny kartapplikation som kommer att användas för första gången under vårens samlade stödansökan.

SLC - Vipu Saneringsgroda 1
Saneringsgröda ger i vissa fall rätt till miljöersättning

Från och med i år kan man få miljöersättning för saneringsgrödor på en basskiftesareal, där man har anmält potatis, sockerbetor eller trädgårdsväxter på friland – utom kummin – något av åren 2015, 2016 eller 2017.

SLC - 55468444 2298541273742001 5808891195656503296 O
Koncentrationen av myndigheter till Livsmedelsverket ger bättre samarbete och digitala tjänster

När Livsmedelsverket inledde sin verksamhet i januari öppnades nya möjligheter för samarbete mellan ämbetsverkets avdelningar, berättar Hanna Kortemaa, chef för avdelningen för växtproduktion. Redan nu kan man skönja effekterna i synnerhet av det nya digitala kunnande som sammanslagningen fört med sig.

SLC - Img 5915
Skolmat på italienskt vis

Under lunchen vid den internationella skolan i Trieste är säsongens grönsaker i fokus, största delen av grönsakerna är ekologiska och närproducerade. Det är en privat skola där maten ingår i terminsavgiften. Italienarna sätter stort värde på högklassig och hälsosam mat.

Åländska restauranger vill inte Ålandsmärka sitt kött

Den 1 maj trädde en ny förordning i kraft som tvingar restauranger i Finland att ange ursprungsland för nöt, får, get, svin och fågel. Men de åländska restaurangerna vill inte att Åland ska anges som ett eget ursprungsland.

SLC - Mats Regeringsprogram
SLC vill ha en regering som beaktar jordbrukets lönsamhet

För jordbruket är svag lönsamhet den allt överskuggande utmaningen. Det säger ordförande Mats Nylund, som här redogör för SLC:s synpunkter inför regeringsförhandlingarna som inleds i dagarna. Den socialdemokratiska regeringssonderaren Antti Rinne torde i tisdags ha fått svar av riksdagsgrupperna på de åtta frågor han ställde för en vecka sedan. Lönsamhetsproblemen inom jordbruket går inte att lösa med en eller två åtgärder, utan det behövs ett paket, fortsätter Mats Nylund.

SLC - Eugh 1200X900F
EU-organisationer kräver omprövning av gensaxen

Ett drygt tjugotal lobbyorganisationer inom EU:s livsmedelsbransch kräver en omprövning av EU-domstolens negativa utslag mot gensaxen. De befarar att EU riskerar att förlora konkurrensen mot den övriga världen utan tillgång till de nyaste förädlingsmetoderna.

Ny växtförädling har det svårt i EU

I EU minskar antalet försök med gentekniskt förändrade grödor på friland dramatiskt. För detta år har bara sju nya försök anmälts till EU-kommissionens Joint Research Center (JRC). Jämfört med situationen 2009 har antalet minskat med 90 procent.