Mjölkproducenten Henrik Strandberg i Nykarleby följer dagligen med information om coronaviruset. Och situationen ändras snabbt. Det viktigaste för honom och alla andra husdjursgårdar är att servicen kan fungera normalt.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Coronaviruset har efter regeringens beslut att inför undantag påverkat alla samhällsdelar. Så även lantbruket som är beroende av flera viktiga funktioner. Vad ska exempelvis en husdjursproducent göra om hen insjuknar i coronaviruset?

COVID-19 utbrottet orsakar oro också för husdjursproducenterna. Veterinär Olli Ruoho, vice verksamhetsledare på föreningen Djurens hälsa ETT, konstaterar att den största risken för djurproduktionen är att virusutbrottet i något skede leder till brist på arbetskraft. Djuren smittas inte.

Som ett led i en större omfördelning av resurser kallade åländska slakteri- och charkuteriföretaget Dahlmans i onsdags till samarbetsförhandlingar för samtliga anställda eftersom verksamheten måste omorganiseras på grund av coronaviruset.
I samband med utbredningen av coronaviruset ökar allmänhetens intresse för jordbrukets roll inom livsmedelsförsörjningen. I Tyskland är regering och producenter eniga. Ett fungerande jordbruk är viktigt för hela systemet under svåra kriser.

Situationen med coronavirusets framfart och myndigheternas begränsningar utvecklas från dag till dag och SLC följer aktivt med lägesutvecklingen. På webbadressen slc.fi/corona har centralförbundet samlat aktuell information om viruset och vad det innebär för lantbruksnäringarna samt organisationen. Sidan uppdateras vart efter liksom även här på Landsbygdens Folks hemsida.

På Försörjningsberedskapscentralen FBC ser man inte coronaviruset som ett hot mot Finlands beredskap. FBC följer situationen noggrant, men läget är under kontroll.
Den inhemska växthusproduktionen fortsätter normalt trots coronaviruset. Det odlas som bäst gurka, olika tomatsorter och sallat samt örter i alla växthus.
På grund av den rådande situationen med coronaviruset och läget med undantagstillstånd i landet kommer ÖSP:s verksamhet under de kommande veckorna att tillfälligt förändras.
EU-kommissionen har beslutat att förbjuda användningen av tiakloprid i skadedjursbekämpningen, meddelar Säkerhets- och kemikaliverket Tukes.

Coronavirusets framfart har synts i hela landet som ökad åtgång i butikerna, meddelar både K- och S-kedjorna. Handelskedjorna tackar de finländska livsmedelsproducenterna som möjliggör tillgången på mat i butikerna även under undantagstillståndet.

På den tyska ön Riems i södra Östersjön inleddes nyligen ett forskningsprojekt som testar möjliga smittovägar för coronavirus via boskap. Forskarna hoppas på resultat som kan bidra till utvecklingen av mediciner och vaccin, uppger den tyska nyhetstjänsten ntv.