Jordbruk Skogsbruk SLC

MTK och SLC har gjort upp
en intygsmall för rörlighet mellan
Nyland och övriga Finland

Regeringen beslutade den 25 mars 2020 att begränsa trafiken mellan landskapet Nyland och de övriga landskapen från och med den 27 mars. Begränsningarna gäller till och med den 19 april 2020. Syftet med de nya begränsningarna i rörelsefriheten är att minska risken för smitta och bromsa upp spridningen av epidemin från Nyland till andra delar av Finland.

Det är dock tillåtet att röra sig i myndighetsverksamhet samt för att utöva arbete, näringsverksamhet eller förtroendeuppdrag eller för att fullgöra en lagstadgad skyldighet. Rätten att röra sig begränsas inte heller om det finns vägande personliga skäl till det, såsom tillgodoseendet av barns umgängesrätt eller en nära anhörigs död.

Polisen övervakar att begränsningarna i rörelsefriheten iakttas. För brott mot eller underlåtelse att iaktta begränsningarna kan polisen förelägga böter. På polisens begäran ska man ge en redogörelse om resans orsak eller syfte. Frågor och svar om rörelsefrihet på webbsidan intermin.fi.

Intygsmallen garanterar inte genomfart

MTK och SLC har gjort upp en intygsmall (slc.fi/corona), genom vilken lokalavdelningar kan intyga att en medlem har oumbärligt rörlighetsbehov mellan Nyland och övriga Finland för att kunna idka sin företags-/näringsverksamhet även trots den begränsade trafiken mellan områdena.

I formuläret kryssar föreningens representant i av vilken eller vilka orsaker och för vilken tid medlemmen har ett nödvändigt behov att passera gränsen, och även om arbetstagare har behov att röra sig över gränsen kan deras namn fyllas i.

Intyget har aktiva fält vilket betyder att intyget kan fyllas i på dator och sedan printas ut samt undertecknas. I dokumentet finns intyget såväl på svenska och på finska och man väljer själv vilken språkversion som man vill använda.

Ett skriftligt intyg eller utredning är inte obligatoriskt, men det kan i bästa fall göra gränskontrollerna smidigare. Från polisens sida är det centrala att det tydligt framgår av vilken orsak som det är nödvändigt för personen att behöva röra sig över gränsen.

Huruvida gränsöverskridningen är motiverad med tanke på undantagsförhållandena är i sista hand upp till polisens bedömning.