SLC - Overv4
ÖSP-ordföranden skärper bevakningen

ÖSP:s ordförande Tomas Långgård har skärpt bevakningen på sin gård. Orsaken är den ökade hotbilden efter att den gröna extremföreningen Djurens rätt har etablerat en cell i Vasa.

SLC - Stundars 1
Stundars Höstmarknad – bra men blöt

Det ihärdiga regnet ställde till det ganska ordentligt för den traditionella och väletablerade Höstmarknaden på Stundars i Solf, Korsholm, senaste söndag. Av de femtio förhandsanmälda försäljarna valde en tredjedel att stanna hemma. Antalet besökare var också blygsamt.

SLC - Kop Av Bonden 1
”Köp av bonden”-dagen ypperlig möjlighet att träffa konsumenterna

Vid Eskils i Liljendal i Lovisa ordnade två gårdar tillsammans ”Köp av bonden-dagen” senaste lördag. Jordbrukarna Kettil och Linda Fredriksson samt Teresa Lindroos stod som värdar för tillfället.

Österrike stoppar avtalet med Mercosur?

En majoritet i det österrikiska nationalrådets EU-utskott har röstat mot EU:s planerade frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Omröstningen förpliktar Österrikes regering att rösta mot avtalet i EU-rådet.

Fyra ÅPF-medlemmar ställer upp i åländska lagtingsvalet

Tiden för nominering av kandidater till lagtingsvalet på Åland den 20 oktober gick ut i måndags och fyra medlemmar i Ålands Producentförbund finns med på kandidatlistorna.

Ledaren: Kan ny rapport ändra riktning på debatten?

Enligt en färsk rapport, som naturresursinstitutet Luke har gjort tillsammans med Finlands miljöcentral, är det bara cirka 430 gram fosfor i medeltal som rinner ut i havet per hektar gödslad vallåker. Hittills har man under 30 års tid ansett att de genomsnittliga utsläppen av fosfor är uppe i 1.100 gram per hektar åker. Resultatet är av mycket stor betydelse i synnerhet för vår boskapshållning som använder mycket vall i utfodringen och producerar stallgödsel som också mycket långt sprids på vallen.

SLC - Troskning Halmstrangar
Skörden av spannmål fortfarande på hälft

Lantbruksrådgivningen ProAgria presenterar sin sjunde växtodlingsrapport för året. Man inleder med att konstatera att september månads ostadiga väder avbrutit tröskandet i nästan hela landet.

SLC - 14435872625 1F649Aa619 O
Britterna bekräftar kaosrapport om Brexit

Allmän oro, en knappare livsmedelsförsörjning, hamstring och höjda priser kan bli följden då Storbritannien lämnar EU. Det framgår av en studie som dem brittiska regeringen nu har offentliggjort.

Möjligheterna att exportera griskött till Kina utvidgas

Det bilaterala avtalet mellan Finland och Kina som gäller export av griskött förnyades i samband med att Hu Wein, vice minister vid det kinesiska tullverket, besökte Helsingfors den 18 september.

SLC - 54194 Inas Ambassador Gui Congyou Press
Kinas ambassadör studerade svensk livsmedelsproduktion

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou besökte i tisdags flera lantbruk och produktionsanläggningar i Kristianstad med omnejd, för att skaffa sig fördjupad kunskap om svensk livsmedelsproduktion. Ökad handel mellan Sverige och Kina stod i fokus när värdföretagen Lantmännen, HKScan och Kött och Charkföretagen visade ambassadören runt.

SLC - Mg 7245
Miljö- och LFA-ersättningen höjdes i budgetrian

Förhöjningen med 88 miljoner euro i miljöersättning är antagligen en av de viktigaste enskilda förhöjningarna i regeringens förslag till statsbudget för nästa år. Också LFA-ersättningen höjs. I sina budgetförslag från i somras föreslog ministerierna en kraftig sänkning av anslagen för miljöersättningar och ekologisk produktion samt för LFA-ersättningen jämfört med i år. Sänkningarna var en följd av att det har gått åt för mycket pengar i början av perioden för landsbygdsutvecklingsprogrammet på fastlandet. – Under budgetrian har regeringen följt skrivningarna i regeringsprogrammet, säger SLC-ordföranden Mats Nylund. Höjningarna av miljö- och LFA-ersättningarna har direkt inverkan på böndernas inkomster, och därför är regeringens beslut naturligtvis välkommet.

SLC - Sue Holmstrom 3
Sue Holmström vald till ny vd för Ålands Producentförbund

Ålands Producentförbund styrelse utsåg i onsdags agronom Sue Holmström från Saltvik till ny verkställande direktör för Ålands Producentförbund från den 1 november 2019.