Jordbruk EU

Fågelinfluensa härjar
i 25 europeiska länder

Vinterns våg av fågelinfluensa har spridits till åtminstone 25 länder europeiska länder, inklusive EES-området och Storbritannien. De överlägset flesta fallen bokfördes i Frankrike (451 fall) och Tyskland (261 fall).

Enligt en statistik från matsäkerhetsverket Efsa hade 1.022 utbrott av högpatogen fågelinfluensa registrerats fram till den 23 februari. Frankrike och Tyskland har utvecklats till en veritabel hotspot med de överlägset flesta fallen av smitta.

Sammanlagt 592 utbrott bokfördes under perioden på gårdar med tamfåglar medan 421 utbrott gällde vilda fåglar. Enligt Efsa-rapporten har fågelinfluensan slagit hårt mot franska gårdar med produktion av ankor och gäss för gåslever.

Från Frankrike och Tyskland rapporteras talrika nya fall av smitta hos vilda fåglar men också tamfågel drabbas fortfarande. Efsa uppmanar därför branschen till fortsatta vaksamhet eftersom faran ännu inte är över.

Danmark rapporterar den tredje största spridningen, jämfört med andra europeiska länder. I början av mars rapporterade den danska Fødevarestyrelsen smitta i två kalkonfarmer i Skælskør i sydvästra Själland.

Från Ryssland rapporterar Efsa därutöver sju fall av H5N8-virus hos arbetare på en hönsgård. I den aktuella regionen i Volgograd finns tre hönsfarmer som är specialiserade på äggproduktion.

Samtliga desinfektionsåtgärder har genomförts och avslutats. Enligt de ryska myndigheterna är inga tidigare fall av överföring till människor kända. Efsa har inte fått kännedom on några nya fall med potential att smitta till människor.