Jordbruk Landsbygdsnäringar

Gott om pengar för åländska
investeringar och nya projekt

Landskapsregeringen har förlängt det åländska landsbygdsutvecklingsprogrammet att gälla till utgången av år 2022. Ändringen har redan tidigare godkänts av EU:s övervakningskommitté.

– Det här betyder att finansieringen för arealstöden nu är säkrade både när det gäller stödnivåer och förutsättningar. Det finns också gott om pengar för nya investeringsstöd och projekt, säger landskapsagronom Sölve Högman, som är chef för landskapsregeringens jordbruksbyrå.

Landskapsregeringen har också beviljat Leader Ålands Lokala aktionsgrupp LAG totalt 527.000 euro extra för projekt under åren 2021-2022.

Dessutom föreslår fiskeribyrån att Fisket lokala aktionsgrupp FLAG inom Leader Åland ska få 120.000 euro extra från EU:s havs- och fiskerifond att fördela till projekt ”under åtminstone 2021”.

Behandlingen av nya ansökningar kan påbörjas trots att man fortfarande väntar på EU-kommissionens godkännande för de nya Leaderpengarna.

Ansökningstiden för fiskeprojekten går ut den 26 mars, men Leader Ålands projektkoordinator Alexandra de Haas påpekar i ett pressmeddelande att ansökningar kan lämnas in även senare under våren.