Jordbruk EU

Danmarks matexport
tappar miljarder på corona

Den danska livsmedelsbranschen har det senaste året bokfört miljardförluster till följd av uteblivna exportintäkter under coronakrisen. Trots detta har livsmedelsexporten klarat sig bättre än många andra branscher och nu öppnas marknaderna långsamt på nytt.

Branschorganisationen Landbrug & Fødevarer har gått igenom igenom statistiken sedan början av coronakrisen och nedstängningen den 11 mars 2020. Förlusterna under de senaste tolv månaderna uppgår till omräknat 2,5 miljarder euro.

Under året har ett antal branscher hunnit gå på knä medan andra områden till och med har vunnit på de förändrade konsumtionsvanorna. Det skriver webbtidningen Agriwatch, som har bett L&F att leverera statistiken.

Inom livsmedelsbranschen finns det både vinnare och förlorare. Men allt som allt har livsmedelsbranschen klarat sig någorlunda helskinnad, kommenterar chefsekonomen Frank Øland vid L&F.

Slakterikoncernen Danish Crown hör till de företag som har fått ta en del stryk under coronakrisen. På en del marknader har försäljningen sjunkit med mellan 20 och 30 procent. Det gäller särskilt specialprodukter som är svåra att dirigera om till andra segment.

Betalningarna till danska producenter har fallit med mellan 10 och 14 procent, beroende på boskapskategori. Allt kan inte exporteras som tidigare och det tar tid att ställa om produktionen efter nya konsumtionsmönster.

Ett år efter nedstängningen har vaccineringen mot covid-19 startat. I flera länder har marknaderna börjat öppnas på nytt. Enligt Frank Øland kommer nästa år att se betydligt bättre ut.