W Pellets
Den första natten som tändmästaren Christian Påvals testade pelletsvärme i praktiken handlade det om att skydda körsbärs- och plommonträd som blommar tidigare än äpplen.
Jordbruk

Pelletsvärme testas för åländsk fruktodling

Ålands hushållningssällskap testar nu på två olika platser uppvärmning med hjälp av pelletsugnar för skydda fruktträdsblomningen från frost.

Det handlar alltså ingalunda om att elda för kråkorna när Christian Påvals precis när solen går ner vid 22-tiden den 7 maj tände den allra första ugnen inför en förväntad frostnatt.

Förhoppningen är i stället att pelletsugnar är en satsning som kan bära rikligt med frukt för åländska äppelodlare.

– Laddad med 40 kilo pellets ska en ugn brinna ungefär 9-10 timmar, förklarar Påvals, som utnämnts till ”tändmästare” av hushållningssällskapets bär- och fruktodlingsrådgivare Pernilla Gabrielsson och hortonom Irene Karlstedt.

Pelletsugnarna värmer med fem meters radie så det ska räcka att placera ut dem med tio meters mellanrum. I försöksodlingens test står de för säkerhets skull lite tätare.

”Skyddseldarnas natt”

Ugnarnas uppvärmningseffekt beräknas vara ett par tre grader och just den aktuella natten när pelletsugnarna testades för första gången på riktigt sjönk temperaturen vid hushållningssällskapets demo-odling i Jomalaby till -4,4 grader.

Vid demonstrationsodlingen i Finström Vestanträsk noterades -3,5 grader.

– Till den första natten hade vi ännu inte fått igång temperaturmätarna bland plommon- och körsbärsträden. Men trots frosten såg odlingarna efteråt väldigt fina ut. Inga skador alls, säger Pernilla Gabrielsson.

Brandsäkrare och renare förbränning

Också Åland kan drabbas av frostnätter ända in i juni och senare i år ska hushållningssällskapet tillsammans med frukt- och bärodlarna göra en närmare utvärdering av pelletsugnarnas eventuella nytta för kommersiell odling.

En pelletsugn kostar 300 euro så investeringskostnaden blir 1.500 euro per hektar. Till detta kommer bränslekostnaden som är ca 30 euro per ugn. Men det kan ändå vara en lönsam satsning eftersom odlaren riskerar att förlora stora inkomster ifall en del av skörden blir förstörd.

I Frankrike och på andra ställen i Mellaneuropa har man exempelvis använt stora paraffinljus för att skydda vinodlingar från frost. På Åland har man tidigare bland annat bränt halmbalar för att hålla frosten borta.

– Men pelletsugnar är brandsäkrare eftersom det inte handlar om öppen eld, betonar Pernilla Gabrielsson.

Hon påpekar att ugnarna också är ett bättre miljöval än öppen eld från halm eller stora ljus.

– Pelletsugnarna har en väldigt ren förbränning och nästan ingen rökutveckling.