W Harv
​Vårbruket framskred förra veckan på många håll i landet. FOTO: Staffan Pehrman
Jordbruk

Värmen satte fart på vårsådd och tillväxt

Vårsådden framskred förra veckan på många håll i landet. Däremot har åkrarna torkar dåligt bland annat i Egentliga Finland, vilket fördröjt sådden.

Vårsådden framskred med fart i landets södra och mellersta delar under förra veckan och övervintrande grödor har börjat växa med fart. Trots detta har åkrarna torkat upp dåligt för sådd, särskilt i Kymmenedalen och på Egentliga Finlands lerjordar, vilket har fördröjt sådden. I södra Finland är rejält över hälften av vårspannmålen sådd, men variationerna är stora mellan gårdarna. På vissa områden i södra Finland är sådden ännu alldeles i sin början. På Åland och i södra Finlands kustområden har upptorkningen av fälten lämnat en del övrigt att önska. Bearbetningen av södra Finlands lerjordar har också till en del varit besvärlig efter den tjälfria vintern.

Under maj månad har regnskurar förekommit rikligare än normalt på Åland, i Egentliga Finland, Norra Savolax och Södra Österbotten. Regnen har lett till skorpbildning på skiften i Egentliga Finland som såddes kring första maj., vilket har försvårat bråddskjutningen. Denna veckas regn har varit behövliga för att trygga bråddskjutning och den starka tillväxten i övervintrande grödor i landets södra och västra delar, medan regnen bromsar upp och förhindrar vårsådden särskilt i landets östra och norra delar, men även i delar av södra Finland. Kraftiga regn med påföljande varmt och blåsigt väder ökar risken för skorpbildning, varför det är skäl att iaktta fälten och förbereda sig för att bryta skorpan för att trygga bråddskjutningen.

Vårsådden är i största delen av landet ännu inom det normala tidsfönstret eller några dagar försenad. I södra Finlands kustområden är vårsådden en till två veckor senare än normalt på grund av att åkrarna har torkat upp så långsamt.

Vårsådd in på nätterna

Under det gynnsamma vädret förra veckan utfördes vårsådd med fart och under långa dagar. Vårvetesådden har hunnit längs av spannmålsslagen. Endast 20–30 procent av vårvetet är osått på de längst hunna gårdarna i södra Finlands kustområden, Nyland, Egentliga Finland, delar av Satakunta, Tavastland, Birkaland och de mest gynnsamma områdena i Södra Österbotten. Kornsådden har inletts sist. De förstsådda skiftena som såddes i april och början av maj har skjutit brådd i och med det varma vädret och goda fuktförhållanden. Broddskjutningen tog längre tid än normalt för de tidigast sådda skiftena, inemot tre veckor, men de är nu vid god tillväxt.

Sådden av vårspannmål är mest på hälft i delar av Egentliga Finland, Kymmenedalen, Norra Karelen och Norra Österbotten, där endast 10–25 procent av vårvetet, 10–50 procent av havren och 5–10 procent av kornet är sått. I Lappland och Kajanaland har sådden av vårsäd inte ännu inletts.

Sockerbetssådden börjar vara slutförd i sydvästra Finland, södra Finlands kustområden, Tavastland och Österbotten. Sådden av vårraps är långt hunnen i landets södra och västra delar (osått 10–25 procent). I delar av södra Finlands kustområden och Nylands och Österbottens kustområden är sådden halvvägs. I Norra och Mellersta Österbotten är vårrapssådden alldeles i sin början. Vårrybsen sås ofta sist, för att uppnå snabb plantbildning och tillväxt och på det sättet minska på problem med skadegörare. Rybssådden är längst hunnen i Birkaland och på en del gårdar i södra Finlands kustområden, där uppskattningsvis 80–90 procent av rybsarealen redan är sådd. I Nyland, Egentliga Finland och Österbottens kustområden är rybssådden halvvägs och på andra områden alldeles i sin början.

Sättningen av tidig potatis är slutförd i hela landet. De först satta bestånden av tidig potatis i Egentliga Finland och Åbolands skärgård är vid god tillväxt och på andra håll i södra Finland börjar bestånden växa till sig. Sättningen av sommarpotatis har slutförts i Birkaland och på de mest gynnsamma områdena i Södra Österbotten. På andra håll är sättningen av sommarpotatis halvvägs. Vinterpotatisens sättningsperiod är ännu alldeles i sin början.

Åkrarnas ogrässituation är sedvanlig i hela landet, men värmen och goda fuktighetsförhållanden sätter fart också på ogräsen. Ogräsen kan redan vara stora, särskilt i höstsäd. Baldersbrå förekommer allmännast av de höstgroende ogräsen. Maskros och kvickrot är allmännast bland de fleråriga ogräsen. Värmen har hämtat rapsbaggar till höstoljeväxtbestånden och det är skäl att göra observationer. Höstoljeväxterna inleder snart sin blomning, vilket innebär att stora problem med skadeinsekter och därmed även bekämpningsåtgärder kan undvikas. Gässens och svanarnas vårflyttning är nu som livligast och skador är att vänta på höstsådda grödor, vallar och vårsådda grödor trots eventuella åtgärder.

Höstsäden och vallarna vid god tillväxt

Det varmare vädret från förra veckan har satt fart på höstsäd, höstoljeväxter, kummin och vallar. Höstsäds-, höstoljeväxt- och kumminbestånden är tillfredsställande eller goda i hela landet. Endast i Satakunta förekommer svaga rågbestånd. I Södra Österbotten finns det däremot höstsäds-, höstoljeväxt och kumminbestånd som är mycket goda. I södra Finland har höstsäden nått stråskjutningsstadiet och höstrybs och -raps inleder strax sin blomning.

Både nya och gamla vallar är tillfredsställande eller goda i hela landet. Grundandet av nya vallar lyckades bra i fjol och den snörika vintern möjliggjorde en god övervintring. Det kylslagna vädret under den tidiga våren bromsade vallarnas tillväxt tills föra veckan, men regnen och värmen fick vallarna att växa rekordartat.

Växthusjordgubbarna har gett skörd i ett par veckor

Jordgubbarna har redan i ett par veckors tid gett skörd från växthus i södra och västra Finland. På samma områden har tillväxten på friland börjat och tidig jordgubbe har börjat blomma under fiberduk och i ouppvärmda tunnlar blommar jordgubbarna och de första kartarna har börjat bildas. I mellersta Finland är jordgubbarna också vid god tillväxt. Förra veckans regn och varma väder har satt fart på jordgubbarnas utveckling. Hallon och vinbär har också börjat växa bra i södra och mellersta Finland. Äppelträdens blad håller på att slå ut i söder och blomningen står för dörren. Inga större vinterskador är att vänta för bärväxterna, även om sorkskadorna visar sig först senare.

Sådd och plantering av grönsaker kunde inledas vid normal tid i slutet av april i landets södra delar, men det kyliga vädret i slutet av april och början av maj hämmade tillväxten. På Åland kunde plantering och sådd av lök inledas i slutet av april och för närvarande är all lök sådd, men kylan under början av maj har fördröjt tillväxten. Utvecklingen av de kål- och isbergssallat som planterades i april i södra Finland har varit långsam på grund av det kalla vädret. I mellersta Finland inleddes kålplanteringarna i maj och utvecklingen av dessa plantor förväntas vara snabbare på grund av förra veckans värme. Då vädret blir varmare får vi de första observationerna av lilla kålflugan och jordloppor. Sådden av sommar- och lagermorot, kålrot och rödbeta pågår också och sådden är på slutrakan i söder. Skörden av sparris och rabarber håller på att inledas i söder.